Nieuws

Hoe je écht van stress en angst afkomt (deel 3)

Leestijd: 4 minuten

In deze blog lees je het laatste deel van de serie ‘Hoe je écht van stress en angst afkomt’.

Nu je weet dat controle proberen te houden over je gedachten en gevoelens niet werkt, en dat het helpt om uit te zoomen wanneer je toch gegrepen wordt door zo’n nare gedachte, is het tijd voor deel 3: Een ander pad inslaan.

Twee wegen

Veel angstige mensen zullen zich in de volgende vergelijking herkennen:

Je zou het leven kunnen zien als een landschap met daarin een tweesplitsing. Deze tweesplitsing staat voor hoe jij jouw levenspad bewandelt:

De bus

Stel nu dat jij op jouw levenspad rijdt in een bus. Maar, je bent niet alleen. In de bus zitten al jouw gedachten, gevoelens, herinneringen en conclusies die je over de wereld hebt getrokken. Dit zijn geen brave passagiers die netjes in hun stoel blijven zitten. Ze tetteren en roepen hun sterke mening door de bus. Klagen en zeuren dat dít niet de route is die ze willen rijden. Trekken zelfs aan het stuur om de bus tot stilstand te laten komen.

En ja hoor, net op het moment dat je zo lekker op weg was, trekt er weer zo’n brutale passagier aan je stuur en sla je wéér af naar dezelfde saaie, stomme weg. Hoe dat er in de realiteit uitziet? Nou, zo bijvoorbeeld:

Wat al deze voorbeelden met elkaar gemeen hebben, is dat je verstrikt raakt in je gedachten en gevoelens, die je vervolgens laten afslaan naar de ‘Wat-maakt-het-verdomme-ook-allemaal-uit-ik-ben-echt-een-loser-Weg’.

Wat moet je hier nu mee? Hoe bedaar je die passagiers in je bus?

Ik wilde hier bijna typen dat je ‘altijd een keuze hebt’, maar dat maakt mij weer zo’n cliché coach, roept mijn muppet 🙂 (waar hééft ze het over?). Dus ik steek ‘m anders in. Er zijn twee dingen die je moet weten over hoe je weer op die leuke weg die ik hierboven beschreef terecht komt:

  1. Je moet weten hoe je je passagiers duidelijk maakt dat JIJ de chauffeur bent en dat jij toch echt degene bent die bepaalt waar je naartoe rijdt. Jouw bus, jouw leven.
  2. Je moet weten hoe jouw Te Gekke Leven-Weg eruit ziet en waar ‘ie je naartoe leidt. Vaak weten we maar al te goed hoe die tweede, shitty road eruit ziet, want die hebben we al vaak genoeg bewandeld. Maar hoe ziet die leuke weg er dan uit? (Hint: een leuke weg staat niet gelijk aan een weg zonder hobbels, kuilen en kronkelpaadjes).

Meer weten over hoe dit zit? Dan raad ik je aan om dit geinige filmpje eens te kijken:

Tijd om een nieuwe weg in te slaan?

Heb jij er genoeg van dat jouw bus de hele tijd bestuurd wordt door jouw angst, stress of paniek? Wil jij weer regie over je leven? Laat mij je dan helpen, zodat jíj weer aan stuur komt te zitten. Hier vertel ik je er meer over!

06 24 34 29 32