Nieuws

Hoe je écht van stress en angst afkomt (deel 2)

Leestijd: 2 minuten

Vandaag deel 2 van de serie ‘Hoe je écht van stress en angst afkomt’. Lees hier deel 1.

Dit deel houd ik short and sweet. In dit blog gaat het namelijk slechts over één simpel, maar toch best paradoxaal ding wat jou daadwerkelijk kan helpen om van stress en angst af te komen.

Ik hoef jou niet te vertellen dat stress en angst je enorm in hun greep kunnen houden. Wanneer je je zorgen maakt over Dat Ene Ding, dan lijkt je hele wereld alleen nog maar te bestaan uit… juist, Dat Ene Ding. Alles wat je doet, denkt of voelt, kan dan helemaal ingekleurd worden door datgene waar je je zorgen over maakt. Als een donkere wolk die je overal achtervolgt.

We zijn geneigd om in te zoomen

Wanneer we rondlopen met een probleem, zijn we geneigd om er heel veel aandacht en tijd aan te besteden: waarom heb ik deze gedachte? Waar komt ‘ie vandaan? En vooral: hoe kom ik er zo snel mogelijk vanaf?

Wat hier gebeurt, is dat we onze problemen. en dan vooral onze gedachten over onze problemen heel serieus nemen. Nóg bijzonderder is, dat we bij voorbaat al roepen dat een bepaalde situatie op een bepaalde manier zal verlopen, of dat iemand anders waarschijnlijk op manier X of Y zal reageren.

Het voelt misschien in eerste instantie fijn en veilig om zo bezig te zijn met het voorspellen van de toekomst Maar uiteindelijk schiet je er niet zo veel mee op, en gaat het leven aan je voorbij. Iets wat ik veel te vaak zie gebeuren bij mijn klanten. Zonde!

Ik beweer overigens niet dat je problemen er niet mogen zijn of dat je je niet mag aanstellen. Natuurlijk mag je ergens vet boos, teleurgesteld of in paniek over zijn. Wat ik wél beweer, is dat het soms wel kan lijken alsof Dat Ene Probleem je hele leven lijkt te beheersen. En dít is het stuk waar je precies niks aan hebt en waar je zo snel mogelijk vanaf wilt, niet waar? Dus, what to do?

Positief denken?

Helaas, je kan het gevecht met je gedachten en gevoelens niet winnen. Hoeveel positieve gedachten je ook tegenover een negatieve zet. Hoe vaak je ook een positieve spreuk herhaalt. Er komt een moment in het leven dat die positieve spreuk keihard gecountered wordt door iets stoms, iets vervelend wat je niet aan zag komen. Iets wat je gewoon overkomt. Klinkt herkenbaar?

Daarom pleit ik ervoor om je gedachten te laten voor wat ze zijn, namelijk gedachten. Je hoeft ze niet minder, groter, kleiner of positiever te maken. Wees er in plaats daarvan niet zo serieus mee bezig.

Het niet zo serieus nemen van je gedachten is een geweldige vaardigheid die je helpt om niét te verdrinken in gedachten en emoties. Ik weet dat dit heel makkelijk klinkt en moeilijk uit te voeren lijkt! Maar wist je dat iedereen dit kan leren?

Uitzoomen

Een manier om dit te doen, is door uit te zoomen. Zoom uit van je gedachten en kijk eens wat er daadwerkelijk gebeurt. Wat ben je aan het doen? Wat is er daadwerkelijk aan de hand? Kun je deze vragen beantwoorden zonder dat je je hoofd of gevoel er tussen laat komen?

Vind je dit moeilijk? Kijk dan vooral onderstaande video. Ik hoop dat de video je helpt om dingen in perspectief te zetten. Dit kun je op twee manieren opvatten:

Anyway, hier is de video. Sit back en enjoy!

Stay tuned voor deel 3 van deze blogserie!

Stop met piekeren, start met leven

Het leven zien zoals het is en niet altijd maar meegaan in angst of stress, is een enorme krachtige vaardigheid. Dit kun je leren! In mijn programma ‘Coaching in de buitenlucht’ is dit één van de waardevolle, praktische tools die je leert zodat jij je mooiste, waardevolste leven kunt leven. Check het programma via de groene button hieronder!

06 24 34 29 32