Nieuws

Hoe je écht van stress en angst afkomt (deel 1)

Coaching in de buitenlucht

Leestijd: 4 minuten

Ik wil graag iets met je delen. Te vaak hoor ik van mijn klanten de vraag ‘hoe kom ik van mijn angsten af?’ ‘Hoe kan ik leven zonder stress?’ Voorafgaand aan het gesprek dat we hebben, hebben ze vaak al heel wat geprobeerd om dit voor elkaar te krijgen: yoga, massages, mediteren (blijkt niet te werken), positief te denken (werkt ook niet) of er gewoon helemaal niét aan proberen te denken (….je voelt ‘m al aankomen: werkt ook niet!). Steeds maar weer komt die angst, die stress terug.

En het weerhoudt je ervan om het leven te leiden wat je wil, om de dingen te doen die er toe doen voor jou! Omdat dat gewoon superzonde is, wil ik in de komende blogs tips met je delen die je niet snel ergens anders zult vinden op het internet. En omdat ik het lekker overzichtelijk wil houden, heb ik de tips opgedeeld in drie delen. Vandaag deel 1 van ‘Hoe je écht van stress en angst afkomt’.

Stop met alles onder controle te willen houden

Wanneer je angstig bent of veel stress ervaart voor iets wat gaat komen – bijvoorbeeld een lastige toets, een moeilijk gesprek op je werk, een uitslag bij de arts – dan heb je niet alleen last van datgene waar je zo bang voor bent. Het zijn in de eerste plaats de gedachten die bij dat ‘lastige stukje leven’ horen waar je bang voor bent. Misschien herken je er wel een paar:

Wanneer je deze gedachten herkent, herken je vast ook één van de volgende manieren waarop je ermee omgaat:

Geen van allen effectieve manieren om met lastige situaties om te gaan. Sterker nog, door bovenstaande manieren bereik je vaak juist het tegenovergestelde van wat je wilt! Juist door stress en angst krampachtig de baas te willen blijf, schiet je… in de kramp! Een voorbeeldje: Wanneer je verwacht dat je sowieso aan het laatste eind zal trekken in dat ene gesprek met die collega, zal je eerder opzoek gaan naar alle tekenen in de communicatie met die collega, die jouw verwachting zullen bewijzen (ze groette niet toen ik binnenkwam! Zie je wel, ze mag me echt niet!’).

Schiet niet op!

Waarom denk ik dan al die negatieve dingen?

Misschien vraag je je nu wel af waarom jij (en velen met jou, trust me) dan toch iedere keer weer deze negatieve gedachten hebt. Goede vraag! Dat is eigenlijk om twee redenen:

  1. We hebben negatieve gedachten omdat ons hoofd ons daarmee wil beschermen tegen onzekerheid en teleurstelling. Dit was vet handig in de oertijd, toen het eten van een besje die we niet kenden, direct kon leiden tot een pijnlijke dood. We keken wel uit! Alleen, tegenwoordig bestaan deze directe gevaren niet meer. Als mens zijn we enorm geëvalueerd. Helaas geldt dat niet voor ons brein. Die is nog een beetje in de oertijd blijven hangen.
  2. We gebruiken negatieve gedachten om angst te bestrijden. Een voorbeeld daarvan is: ‘ik eet dat stuk taart niet, straks word ik nog dik!’ Dit lijkt een goede strategie voor wanneer je wilt afvallen. Maar, hoe laat deze opmerking je werkelijk voelen? Niet echt een duurzame manier van jezelf motiveren, als je het mij vraagt.

Ok cool. Maar wat kan ik er nu doen om van die angst af te komen?

De tip die je van heel veel coaches en hulpverleners krijgt, is dat je opmerkzaam moet zijn over wat je allemaal denkt. Wees bewust van je gedachten. En dat advies wil ik je ook graag geven, alleen zou ik Marileen niet zijn als ik er nog een extra sausje overheen zou gieten ;-). Wat ik je via deze blog wil meegeven, is het volgende: leer om jezelf en je hoofd als twee aparte identiteiten te zien. No worries, we gaan hier niet in de zweef-modus schieten. Ik bedoel hier simpelweg mee dat je mag opmerken wáár die gedachten precies geproduceerd worden. Juist, in je hoofd!

Dus, de volgende keer als je die angst of stress weer op voelt komen, realiseer je dan dat JIJ dit niet doet, maar je hoofd! Én dat je hoofd hier niets aan kan doen. Het is nu eenmaal iets wat hoofden al sinds de oertijd doen.

Dit realiseren was voor mij een enorme eye opener, die mij ontzettend heeft geholpen in afstand nemen van mijn gedachten. Ik bén mijn angst niet, ik heb angst. Ik bén mijn stress niet, ik heb stress. Ik bén mijn gedachten niet, ik heb ze! Én ik ben zo veel meer dan dat!

Lukt het jou om dit tegen jezelf te zeggen? Of vind je het nog erg moeilijk om het ook daadwerkelijk te geloven? Zou je graag aan de slag willen met het loslaten van die constante angst en stress? In het op maat gemaakte Coaching in de buitenlucht programma help ik je heel concreet met het loslaten van angst en stress.

Lees ook deel 2 en 3 van deze blogserie!

06 24 34 29 32