Nieuws

Dump je muppet

Coaching in de buitenlucht

Je leest het steeds als een goedbedoeld advies. Een advies om in acht te nemen in onzekere tijden. Vrijwel iedere doordeweekse ochtend maak ik een wandeling door de binnenstad van Gouda. Het lijken doodgewone wandelingen, maar niets is minder waar. Ik kom namelijk altijd wel iets tegen wat mij inspiratie geeft voor de stukjes die ik hier schrijf.

Kritische stem

Zo liep ik vanochtend tegen dit grappige tafereel aan (zie foto hieronder). Vind je het ook niet een beetje lijken op de muppet Oscar uit Sesamstraat?

De muppet.

In mijn coaching gebruik ik de metafoor ‘muppets’ om de kritische stem in je hoofd aan te duiden. Ook wel bekend als ‘de innerlijke criticus’. Je weet wel, die stem in je hoofd die flink van zich kan laten horen wanneer je je minder lekker in je vel voelt.

Hij kan er wat van, die muppet. Je zou zeggen dat je er niets aan hebt, maar je muppet heeft wel degelijk een functie.

Safety first

Je innerlijke criticus is ontstaan door iets negatiefs wat je in het verleden hebt meegemaakt. Dit hoeven helemaal geen grote, traumatische dingen te zijn. Het gaat erom welk verhaal jij destijds bent gaan geloven over die gebeurtenis.

Zo kun je er bijvoorbeeld heilig van overtuigd zijn geraakt dat je héél hard moet werken om succesvol te zijn, omdat een leraar op school dat ooit tegen je gezegd heeft. En zo zijn er tal van grote en kleine voorbeelden te noemen.

Muppets zijn gek op verhalen. Want een verhaal betekent vastigheid, duidelijkheid. Vastigheid betekent veiligheid. En wat is de hoofdtaak van een muppet…Jou veilig houden!

Hij is als de dood dat, wanneer je iets nieuws gaat proberen, je zult falen. Dus houdt hij je liever veilig, klein en in je oude vertrouwde verhaal. Zelfs als dat verhaal jou verre van gelukkig maakt.

Hoe dump je een muppet?

Ten eerste, door goed te luisteren. Welke verhalen vertelt die muppet allemaal over jou?

Ten tweede, door niet in discussie te gaan met je muppet. Die ga je namelijk nooit winnen. Het enige wat je je af kunt vragen is ‘is dit verhaal écht, altijd waar?’

Ten derde, door niet meer te luisteren. Het verhaal van de muppet is 1 van de 40.000 gedachten (ja, for real) die je op een dag hebt. Waarom zou je die ene gedachte dan zo serieus moeten nemen?

 Welke muppet zet jij vandaag bij het grofvuil?

Heb jij al meerdere keren geprobeerd om je muppet uit je hoofd uit te schoppen, maar vindt hij keer op keer zijn weg terug uit de vuilnisbak?

Laat mij je dan helpen om grote schoonmaak te houden in je hoofd 🙂.

Tijdens mijn coaching gaan we actief aan de slag met al die gedachten die jou ervan weerhouden je leven te leven zoals jij dat wilt. Dit alles vanuit een praktische aanpak, lekker in de buitenlucht.

Benieuwd wat ik voor jou kan doen?

Boek vrijblijvend een gratis introductiesessie.

PS: Ik heb nog een hele grote mega korting op mijn traject lopen tot 1 juni a.s. … Klik hier als je meer wilt weten!

06 24 34 29 32