Nieuws

Storm Corrie in je hoofd? 2 manieren om ermee om te gaan

Het is je vast niet ontgaan. Vandaag raast storm Corrie over Nederland. Harde windstoten houden het land in de ban en zorgen voor allerlei ongemakken: van vertraging tot schade aan huizen en auto’s.

Als ik zo’n storm buiten mijn raam zie razen, leg ik al snel de link met de chaos in het hoofd van mijn klanten wanneer ze bij me komen. In hun hoofd buitelen de gedachten over elkaar heen. Ze lopen over van de ‘moetjes’. En er raast een tornado van emoties en gevoelens in hun lijf, die maar niet gaat liggen.

Op zijn minst gezegd ‘onhandig’. Want mijn klanten hebben helemaal geen tijd voor dit ‘gedoe’. Willen lekker rustig hun leven leven, of juist hun dromen achterna. En zo’n storm in je hoofd helpt daar niet bij!

Dus, hoe zorg je er voor dat die storm gaat liggen? Vandaag deel ik 2 manieren waarop je je slim kunt wapenen tegen je eigen ‘Corrie’.

Ontspanningsoefening: Voeten op de grond

Als je te veel pijnlijke, lastige emoties en gedachten hebt, voelt het alsof ze je overmeesteren, alsof ze je lamleggen. Ze trekken alle energie uit je. Als je dat te lang door laat gaan, kan het zelfs escaleren tot een paniekaanval. Die schade wil je natuurlijk zo veel mogelijk beperken!

Je kunt het als volgt zien: bedenk dat je hoog in een boom zit op het moment dat de storm de kop op steekt. Wat doe je op zo’n moment? Je klimt zo snel mogelijk de boom uit, naar de grond!

Als er een emotionele storm door je lijf raast, zorg dan dat je jezelf stevig vastzet op de grond. Focus op je voeten. Adem rustig in en uit. En blijf dit net zo lang doen, totdat je ziet dat je veilig bent. Bovendien heb je hier, op de grond, je handen vrij om jezelf en anderen te beschermen tegen de storm.

Mentale oefening: Jij bént de storm niet

De nummer 1 fout die mensen die last hebben van mentale klachten, is dat ze zich veel te veel heen en weer laten slingeren door die storm in hun hoofd. Ze nemen al hun gedachten en emoties aan als waarheid. En worden daardoor keihard van hun levenspad afgeblazen, vele kilometers ver van hoe ze hun leven eigenlijk willen leiden.

Hiermee bedoel ik niet dat je mentale klachten niet bestaan. Ze zijn er zeer zeker. En net als storm Corrie, komen ze op hun eigen moment op en gaan op hun eigen moment weer weg. Super lastig, want natuurlijk wil je hier controle over hebben! Maar net als bij het weer, kun je vrijwel geen controle hebben over je gedachten en emoties.

Waar heb je wel controle over? Over het richten van je aandacht.

Iedere keer wanneer je merkt dat je teveel opgaat in de storm en alle gedachten die daarbij komen kijken (‘Wanneer houdt dit op?’, ‘Ben ik wel normaal? Word ik gek?’, ‘Ik kom nooit van deze klachten af!’, om er maar een paar te noemen), richt je je aandacht op datgene wat je op dat moment aan het doen bent.

Het mooie is dat je deze oefening altijd en overal kunt doen. En hoe vaker je wordt afgeleid door de storm, hoe vaker je de kans krijgt om te trainen. Hoe vaker je traint, hoe meer het gaat lukken om de storm te zien voor wat hij is: een storm. Vervelend, maar niet meer allesoverheersend. Geloof mij maar: ook als het stormt, kun je nog steeds de dingen doen die belangrijk zijn voor jou. Ga het vandaag maar eens proberen.

Jij bent niet de storm. Zelfs niet als je naam Corrie is.

Eindelijk af van mentale klachten, op een manier die echt werkt

Ik weet hoe erg het kan zijn als je hoofd vol zit met een akelige storm. Daarom heb ik mijn traject ‘Coaching in de buitenlucht‘ ontwikkeld. Samen gaan we 3 maanden aan de slag om jou weerbaarder te maken tegen de stormen in je hoofd. Met het doel dat jij eindelijk weer stappen kunt zetten in de richting van het leven dat jij graag wilt leven. Ga je mee?

06 24 34 29 32