Nieuws

Coach inschakelen: wanneer ga je naar een coach?

Je merkt dat je vastloopt in het leven. De manier waarop je nu leeft, werkt niet meer voor je. Dat merk je bijvoorbeeld aan lichamelijke signalen, zoals stress, vermoeidheid, prikkelbaarheid of somberheid. Of aan geestelijke signalen, zoals je aandacht er niet goed bij kunnen houden, overmatig piekeren en doemscenario’s bedenken of heel hard de controle proberen te houden.

Waarom veranderen zo lastig is

Hoe dan ook: je merkt Je weet niet welke stappen je moet zetten om je huidige situatie te veranderen. Of nou ja, misschien weet je het stiekem wel, maar veranderen is nu eenmaal moeilijk. Soms lukt het je gewoon niet in je eentje. Je hebt nu eenmaal je blinde vlekken. Oude, vertrouwde patronen leveren toch nog het een en ander op (vaak zijn dat (schijn)veiligheid en voorspelbaarheid).

En niet te vergeten: de meesten van ons zijn ook nog eens vergezeld van de nodige ballast uit het familiesysteem en de overlevingsstrategieën die daaruit voortkomen (waaronder de innerlijke criticus). Kortom: onbewust draag je flink wat met je mee in je spreekwoordelijke rugzak. Tel daar ook nog eens de tijdsgeest bij op waarbij alles snel-snel-snel moet, en er is bijna geen ruimte voor duurzame verandering.

Coaching kan op dit punt uitkomst bieden. Met coaching schep je letterlijk en figuurlijk ruimte in het drukke alledaagse bestaan om datgene wat jou belemmert in het leven aan te pakken. Daarom kan coaching echt als een verademing voelen: eindelijk tijd voor jou!

Maar dan begint het pas. Want coaching is niet zomaar een tweewekelijks bijklets-momentje. Als je daadwerkelijk verandering wil bewerkstelligen, zul je moeten vertragen, eerlijk naar jezelf moeten kijken en bereid zijn om ongemakkelijke shit te doen.

Coaching: 3 dingen die je moet weten voordat je naar een coach gaat

Wees bereid om de diepte in te gaan

Vaak denken we dat je tijdens coaching hard aan de bak moet. En eigenlijk is dat deels waar, maar deels ook niet. Want heel vaak zit het eerste deel van coaching ‘m niet in zo veel mogelijk actie ondernemen (want dan doe je dat vanuit je oude patroon, wat je alleen maar meer van hetzelfde zal opleveren – iets wat je juist niet wil). De winst zit ‘m juist in vertragen en de blik naar binnen richten – iets wat velen van ons nog nooit gedaan hebben.

En ja, eerlijk naar jezelf kijken kán ook best wel rete-spannend zijn. Heel veel mensen zijn bang voor de ‘beerput’ die dan open kan gaan. Maar in werkelijkheid ligt daar juist de groei waar je naar op zoek bent. En ja, dit kan best een bumpy ride zijn. Daarom is het aan te raden om dit innerlijke werk samen met een professional te doen die daarin gespecialiseerd is.

Wees bereid om de realiteit onder ogen te komen

Oef, als de titel hierboven een beetje zwaar klinkt, dan kan het zomaar zijn dat je op dit moment met je vingers in je oren en je kop in het zand door het leven gaat. Coaching draait voor het grootste deel om bewust worden van je eigen zichtbare gedrag (dat wat je doet) en onzichtbare gedrag (dat wat je denkt en voelt). Dat vergt moed om eerlijk naar jezelf te kijken.

En ook hier liggen weer tal van valkuilen op de loer. Voor je het weet, staat je innerlijke criticus namelijk al klaar om je ervan langs te geven dat je, ja, ook dit, weer niet goed doet. Of je wil veel te snel richting je coaching doel werken, waardoor je het hele ‘accepteren’-stuk veel te snel overslaat.

Als je energiek wil zijn, moet je eerst accepteren dat je moe bent. Als je sterk in je schoenen wil staan, zul je moeten accepteren dat je jezelf nu kleiner of groter aan het maken bent dan je eigenlijk bent (dit zie je vaak bij harde werkers, perfectionisten en pleasers). Een groot filosoof (of was het een voetbalcoach?) zei eens ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, en in coaching is het niet anders.

De realiteit is rauw en doet vaak pijn. Toch is het een must om tijdens coaching deze realiteit aan te kijken. Je kunt namelijk pas iets veranderen, als je datgene helemaal kunt zien. Ja, dat is vaak vet ongemakkelijk. En toch is er geen andere weg. Niet alleen vanuit mijn coachrol, maar ook vanuit persoonlijke ervaring kan ik je nu al garanderen dat je anders bij het minste of geringste terug zal vallen in je oude patroon.

Wees bereid om voor jezelf te gaan staan

De aller-allerbelangrijkste voorwaarde om te beginnen aan coaching, is dat het vanuit je eigen interne motivatie komt. Coaching doe je echt voor jezelf, en niet voor je manager, je baas, je baan, je bedrijf, je moeder of je partner.

Tuurlijk, het zou een mooie bijvangst zijn als anderen ook positief veranderen als jíj verandert. Dat zou zomaar kunnen, maar het zou net zo goed kunnen dat er nog meer ruimte tussen jou en de ander komt. Ga daarom nooit jezelf veranderen voor iets of iemand anders. Dan zoek je het buiten jezelf, en dat is juist waar coaching niet voor bedoeld is.

Met coaching ga je de ander of de situatie niet veranderen. Met coaching leer je wel zélf de regie te pakken, waardoor het omgaan met die ander of die situatie een heel stuk behapbaarder wordt.

Wanneer je voor jezelf gaat staan, je verantwoordelijkheid pakt en bereid bent om je in te zetten voor een coachtraject, dan opent zich een legio aan mogelijkheden. Samen met je coach kun je dan onderzoeken wat er ten grondslag ligt aan je probleem, welk gedrag niet meer voor je werkt en welk gedrag juist krachtgevend is. Met concrete, op waarden gebaseerde acties werk je dan stap voor stap richting je doel.

De coaching fungeert hier als veilige oefengrond, waar je ruimte hebt om te proberen, te falen, je emoties en gedachten toe te laten, het stof van je af te slaan en weer op te staan. Zo loopt je coach een tijdje met je mee, totdat je voelt: ‘yes, ik kan dit nu zelf!’. Hoe vet is dat?

Zoek je een coach in Gouda?

Ben jij benieuwd naar wat coaching voor jou kan doen? En ben je er klaar voor om bewust met jezelf aan de slag te gaan? Boek dan eens een vrijblijvende kennismaking in. Samen kijken we naar waar het wringt en welke stappen je te zetten hebt. Je bent van harte welkom!

06 24 34 29 32