Nieuws

Het gevoel het niet goed te doen – you’re doing it right!

Als je nieuwe dingen onderneemt in het leven, loop je hier geheid een keer tegenaan. Of je nu eerst werknemer was en nu ondernemer bent (of vice versa), je je relatie nieuw leven in wil blazen of gewoonweg meer voor jezelf wil gaan staan, je gaat ‘m tegenkomen: het gevoel het niet goed te doen!

Wat is dit gevoel?

Het gevoel het niet goed te doen komt voort uit je autonome zenuwstelsel. De nieuwe situatie waar je je in bevindt, zorgt ervoor dat je beschermingsmechanisme extra hard aan de bak gaat. Je brein (en daarmee je zenuwstelsel) wil namelijk maar 1 ding: dat jij veilig blijft en zo min mogelijk energie spendeert. Aan jouw nobele streven om een beter mens te worden, heeft ‘ie helaas weinig boodschap.

Als je dan bijvoorbeeld op een punt komt dat je een grens aan moet gaan geven, en het wordt je te heet onder de voeten (‘oeh, doe ik het wel goed?’), dan kaapt je zenuwstelsel de situatie. Gevolg: je schiet op slot, de boodschap komt niet over en er wordt alsnog vrolijk over je grens gegaan. Dit resulteert in een inspiratieloos gevoel en gedachten als ‘laat maar, ik kan dit ook helemaal niet, ik doe het inderdaad niet goed’. Een negatieve cirkel is rond. Ai, zonde!

Stappen zetten in het leven = awkward as fck (óók systemisch gezien!)

‘Wie zich nooit schuldig maakt, zal altijd een kind blijven’, zo leer ik op mijn opleiding familieopstellingen. En in feite is deze systemische uitspraak perfect te koppelen aan het verhaal over het zenuwstelsel.

Het zetten van stappen naar innerlijke volwassenheid (wat in de realiteit bijvoorbeeld kan inhouden dat je op zoek gaat naar een baan of relatie die beter bij je past, of dat je je grenzen duidelijker aan gaat geven), gaat vaak gepaard met dingen doen die niet in lijn liggen met je conditioneringen overtuigingen die je vanuit huis hebt meegekregen. En dat zorgt voor… juist, een schuldgevoel!

Het mooie is, dat je – ja zeker – ook hier weer iets aan kunt doen!

Train je cringe spier

Eén van de beste manieren die je kunnen helpen om enge stappen te nemen in het leven, noem ik het trainen van je ‘cringe’ spier.

Of ik bewust heb gekozen voor deze vrij walgelijke en enigszins puberale term om dit concept uit te leggen? Ja, dat heb ik bewust gedaan. Sue me.

Op een serieuzere noot: wees bereid om het uit te houden in het ongemak. Hierbij laat je schaamte en schuldgevoel helemaal toe, neem je het als het ware onder je arm, en zet je iedere keer weer een baby stapje op het levenspad dat je wil belopen. Zo leer je je zenuwstelsel stapje voor stapje dat de weg die je bewandelt daadwerkelijk veilig is… en dat het (heeeeel langzaam) mag gaan chillen :-).

Belangrijk om te weten: dit is een proces dat meerdere maanden tot meerdere jaren duurt, afhankelijk van hoe sterk het patroon is. Daarom: baby stapjes!

Persoonlijke voorbeelden

Goed, als jij een beetje zoals ik ben, houd je van persoonlijke voorbeelden uit het echte leven. Ik deel een paar verhalen met je over thema’s in mijn eigen leven waarbij ik mijn cringe spier flink heb moeten trainen, en nog steeds aan het trainen ben:

Mijn sport:

Ik ben totáál niet sportief aangelegd. Dat ene kind dat altijd als laatste gekozen werd bij gym? That’s me. Inmiddels doe ik fanatiek aan olympisch gewichtheffen, waarvoor je sterk, flexibel, mobiel en explosief moet zijn.

Allemaal eigenschappen die van nature 0,0 in mijn genen zitten.

Yup, het was awkward as fuck om de bewegingen van deze sport te leren: zelfs met een bezemsteel lukte het me nog niet om er iets vloeiends van te maken. Na meerdere jaren deze sport te doen ben ik naar maatstaven nog steeds extreem onder gemiddeld goed in wat ik doe.

En toch is het plezier en het vertrouwen in mezelf dat deze sport me oplevert, me dermate veel waard dat ik voor schut staan met een bezemsteel op de koop toeneem ;-). Ik doe het toch.

Mezelf uiten naar de wereld:

Ik heb mezelf altijd gezien als introvert, hoog sensitief en onzeker, waardoor ik mezelf afsloot van de wereld. Je kunt je voorstellen: dit cockblockte mijn werk als coach behoorlijk, want verbinding en kwetsbaarheid zijn zeg maar, best wel belangrijke onderdelen binnen het werk van een coach. Mijn verlangen om te gaan coachen – en daarbij me dus kwetsbaar op te stellen – is hierin sterker dan dat ik mezelf nog langer klein en onzichtbaar wil houden. Ik doe het toch.

Vertrouwen in mezelf

Ik ben vaak onzeker (geweest) over mijn kunnen als mens en ondernemer. Ik heb me heel veel en heel vaak zorgen gemaakt over of ik het wel goed genoeg doe. En nog steeds krijg ik van deze gedachten nog wel eens een nachtelijk bezoekje.

Mezelf op dit punt onder ogen komen en het doorvoelen van de ongemakkelijke emoties die erbij horen, is echt niet mijn favoriete hobby.

En toch merk ik dat, juist door niet weg te lopen van het nare gevoel van onzekerheid, ik iedere keer weer dat babystapje dichterbij een diep en intens vertrouwen in mezelf kom (en ja opnieuw: dit is een ongoing proces van +5 jaar). Ik doe het toch. En ik ben mezelf zó dankbaar dat ik het doe.

Het is kut, en het is het waard!

Het punt is dit: groei in het leven zal altijd gepaard gaan met schuld. Je gaat andere mensen teleurstellen. Je gaat jezelf teleurstellen. Progressie gaat niet hard genoeg, of je wordt 5639 keer getriggerd op hetzelfde stuk. De reis gaat op bepaalde punten vet ongemakkelijk worden. Onvermijdelijk. Het is scary AF.

En het is het ZO waard.

Dus als je denkt dat je ’t niet goed doet – je hebt het mis. Je doet het goed <3.

Coaching: Leer jezelf kennen en stap in een fantastisch nieuw leven

Merk je dat je vastloopt op een bepaald vlak in je leven? Word je steeds opnieuw getriggerd op hetzelfde thema? En wil je dit bij de kern aanpakken, zodat het niet meer zo’n impact maakt op je leven? Leer dan jezelf heel goed kennen en ga aan de slag met het trainen van de cringe spier!

Dit wordt overigens een flink stuk makkelijker wanneer je jezelf en je waarden, maar ook je patronen, overtuigingen, conditioneringen en beschermingsmechanismen goed kent. Dat dit best een opgave is, is een understatement.

Het inschakelen van een goede coach of therapeut is dan ook aan te raden. Ik kan je op deze vlakken een heel eind op weg helpen. Plan een gratis kennismakingswandeling in, en ik kijk graag met je mee.

06 24 34 29 32