Nieuws

De slippery slope die ‘het verbeteren van je zelfbeeld’ heet

Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, kijk je met een negatieve blik naar jezelf. Je focus ligt op de dingen die je niet of niet goed genoeg doet. Negatieve eigenschappen som je zó op, maar de positieve? Die vind je lastig om te benoemen. Of je kunt ze wel benoemen, maar je voelt er vrij weinig bij.

Met je hoofd kan je heus wel bedenken dat je goed genoeg bent. Maar je gevoel blijft hier ver in achter. Als je eerlijk bent, vind je jezelf maar een loser. In de manier waarop je tegen jezelf praat, laat je dat ook zeker merken aan jezelf. Als mensen wisten wat voor teksten er soms in jouw hoofd rondgaan… Oei, je kunt jezelf er flink van langs geven!

Beren op de weg

Wat hier gebeurt, is dat niet jij, maar de kritiek die je op jezelf hebt – je innerlijke criticus – de dienst uitmaakt. Je kunt de innerlijke criticus ook wel zien als ‘de beren op de weg’

Hoe sterker je negatieve zelfbeeld, hoe meer beren, hoe groter de macht van de criticus. Tsja, zie daar nog maar eens omheen te komen.

De criticus zal zijn uiterste best doen om alle wegen richting een positief zelfbeeld te blokkeren. Iedere poging die je doet om positiever naar jezelf te kijken, zal wellicht eerst voelen als een stap in de juiste richting. Maar al snel zul je merken dat je in een slippery slope terecht bent gekomen. Je valt uiteindelijk toch weer terug in je oude patroon van kritiek leveren, ontevreden zijn en hard zijn naar jezelf.

Zolang je niet eerst het innerlijke proces met je criticus bent aangegaan, kun je negatieve gedachten omdenken, positieve affirmaties opdreunen en SMART-doelen stellen tot je een ons weegt. Het zal allemaal óf lastig zijn om het vol te houden, óf het zal je uiteindelijk weinig tot niks opleveren.

Leer eerst dat stuk van jezelf kennen die al die negatieve teksten roept. Leer jezelf er daarna tegen wapenen. Dit kan een heel proces zijn, maar de beloning is groot. Je zult jezelf eindelijk daadwerkelijk in een positief daglicht kunnen zien.

Pak het roer weer terug

Ben jij iemand met een negatief zelfbeeld? Dan is het hoog tijd om je blik naar binnen te richten en jouw innerlijke criticus te ontmaskeren, zodat je gezonde grenzen leert stellen naar dit deel van jou, waarna je zelf weer aan het roer komt te staan.

Dit kun je zelf doen – check hiervoor bijvoorbeeld het werk van Russ Harris of David Bedrick – of met behulp van een therapeut of coach die je in dit proces ondersteunt. Dit laatste is sowieso aan te raden als je merkt dat een negatief zelfbeeld je ervan weerhoudt om te genieten van het leven, of die dingen te doen die waardevol zijn voor jou. Tijdens een gratis kennismakingswandeling help ik je graag bij het zetten van de eerste stap.

06 24 34 29 32