Nieuws

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (en wat kun je er mee?)

Sinds 2021 coach ik met Acceptance and Commitment Therapy (ACT). In deze blog vertel ik je graag meer over de achtergrond van deze therapie, en wat het voor jou kan doen.

Wat is ACT en hoe werkt het?

ACT is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde cognitieve gedragstherapie. Waarin het zich onderscheid van de klassieke CGT – de therapie die je in veel gevallen bij de psycholoog in de basis GGZ krijgt – is dat ACT vooral een ervaringsgerichte therapie is.

ACT is véél meer dan alleen een ‘praat therapie’. Zowel tijdens de sessies als tussen de sessies door, ga je aan de slag met het ervaren van je binnenwereld (het ‘Acceptance’ gedeelte) en het oefenen van nieuwe vaardigheden in het dagelijks leven (het ‘Commitment’ gedeelte). Oftewel – het is een therapie waarbij je jezelf gigantisch gaat tegenkomen – en daarmee ook het meeste leert over jezelf.

Met ACT kun je je aandacht richten op het aanvaarden van pijnlijke gedachten en gevoelens in plaats van te proberen ze te veranderen of te onderdrukken. Het doel van ACT is om je te helpen om een richting te vinden voor je leven en te werken aan dingen die echt belangrijk voor je zijn, ondanks negatieve gedachten en emoties. Hierdoor kun je een meer betekenisvolle en vervullende levensstijl ontwikkelen.

ACT bestaat uit 6 componenten (de zogenaamde ‘ACT Hexaflex’):

 1. Accepteren: het aanvaarden van pijnlijke gedachten, gevoelens en ervaringen in plaats van ze te vermijden of te onderdrukken.
 2. Defuseren: het loslaten van negatieve denkpatronen en het verminderen van de grip die zij op ons leven hebben.
 3. Contact maken met het Hier en Nu: bewust zijn van het moment en het uitvoeren van activiteiten die ons toestaan de wereld waar te nemen zoals hij is, en dit los te zien van onze levensgeschiedenis, gedachten of emoties.
 4. Observeren van het Zelf: het ontwikkelen van een gezonde en realistische houding ten opzichte van onze gedachten en emoties, in plaats van ons erdoor te laten overheersen.
 5. Identificeren van waarden: het identificeren van onze kernwaarden en het sturen van ons leven in de richting van die waarden.
 6. Uitvoeren van toegewijde acties: het nemen van acties die je dichterbij je waarden blijft en die je helpen om je doelen in het leven te bereiken, ondanks belemmeringen die onvermijdelijk op je pad komen.

Voor wie kan ACT helpen?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is ontwikkeld om mensen te helpen die worstelen met emotionele problemen, stress, angst, somberheid en andere mentale gezondheidsproblemen. ACT richt zich op het verbeteren van het algemene welzijn en de kwaliteit van leven, en is daarom geschikt voor het verbeteren van heel veel levenssituaties.

Mensen die baat hebben bij ACT zijn diegenen die op zoek zijn naar een effectieve en betekenisvolle manier om om te gaan met emoties, (pieker)gedachten, herinneringen en lichamelijke gevoelens, en die zich willen richten op het verbeteren van hun kwaliteit van leven.

Wat voor resultaten krijg je met ACT?

Resultaten* die je krijgt door ACT te volgen zijn bijvoorbeeld:

 1. Vermindering van ‘anxiety’ (angstige klachten): ACT helpt je om effectiever te leren omgaan met pijnlijke gedachten en emoties, zonder te proberen ze te vermijden of te verminderen. Hierdoor word je mentaal veerkrachtiger, waardoor je je minder snel angstig, somber of uit het veld geslagen voelt.
 2. Verbetering van je kwaliteit van leven: ACT legt de nadruk op waardengedreven actie en het loslaten van emotionele belemmeringen. Dit helpt je om om een rijker en betekenisvoller leven te leiden.
 3. Verbetering van je mentale gezondheid: Met ACT leer je je eigen behoeften heel goed kennen en daarop te acteren. Hierdoor weet je beter wat je nodig hebt om jezelf mentaal goed te voelen, en kun je dit jezelf ook geven.
 4. Verhoogd zelfbewustzijn: Je wordt bewust over je gedragspatronen en wat daaraan ten grondslag ligt. Daardoor begrijp je jezelf beter, waardoor het makkelijker wordt om andere keuzes te maken in het leven.
 5. Verhoogde veerkracht: Je leert effectief omgaan met stressvolle situaties en emotionele uitdagingen, waardoor je een mentaal sterker en flexibeler mens wordt.

*Houd er rekening mee dat deze resultaten niet voor iedereen hetzelfde zijn en dat het 100% van jouw persoonlijke situatie afhangt welke resultaten ACT jou kan bieden. Ik onderzoek graag samen met jou wat ACT voor jou zou kunnen betekenen.

ACT coach in Gouda

Ben je enthousiast geworden over ACT en ben je benieuwd of het jou verder kan helpen? Ik begeleid je maar al te graag in dit proces. Zowel vanuit mijn werk als uit persoonlijke ervaring weet ik hoe enorm deze therapie kan helpen om weer goed in je vel te zitten, zin te hebben in het leven en stappen te zetten op je eigen pad. Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek of bekijk mijn traject Coaching in de buitenlucht.

06 24 34 29 32