Nieuws

Makkelijker accepteren – 3 ongewone tips

Iedereen heeft ze: mindere dagen waarop het allemaal gewoon even niet echt lekker gaat.

Of je je nu niet helemaal (mentaal) fit voelt, je net slecht nieuws te horen hebt gekregen, je ergens als een berg tegenop ziet of flink te grazen wordt genomen door je verstand (of een combinatie van alles), niets is menselijker dan dat je je hierdoor slecht in je vel voelt.

Het is óók heel menselijk als je vervolgens vervalt in gedrag dat op de korte termijn goed voelt, maar op de lange termijn eigenlijk helemaal niet zo fijn is. Denk bijvoorbeeld aan stug doorwerken, eindeloos scrollen op je telefoon, met een deken over je hoofd in bed gaan liggen of kortaf zijn tegen de mensen om je heen.

Noot: alle bovenstaande acties zijn niet per se ‘slecht’. Het is belangrijk dat je dit in context ziet: natuurlijk ben je boos of verdrietig als iets veel negatiever uitpakt dan je dacht. Het is dan – komt ‘ie weer – mega menselijk om je even helemaal af te sluiten van de wereld. Niets erger dan in dit soort situaties de schone schijn op te moeten houden.

Waar dit artikel over gaat, is die kleine dingen die je voor jezelf kunt doen om op een meer werkzame manier met de situatie om te gaan. Acceptatie wordt namelijk een heel stuk makkelijker als je je veilig en rustig in je lijf voelt. Waardoor het ook weer makkelijker wordt om acties uit te voeren die nodig zijn om met de situatie om te gaan. De sleutel hiervoor vind je in acceptatie.

Wat is acceptatie?

Acceptatie is een belangrijke vaardigheid (die je jezelf dus kunt aanleren) voor het verminderen van spanning, angst en verdriet. Acceptatie is de bereidheid om te erkennen dat situaties, gedachten, emoties en gedrag (zowel van jezelf als anderen) bestaan, zonder dat dit betekent dat je het er per se eens bent met of goedkeurt.

Je ziet de situatie zoals ‘ie is, zonder te proberen het te veranderen of te ontkennen. Dit betekent niet dat je je dan maar neerlegt bij onwenselijke situaties. Wel dat je de dingen ziet voor wat ze zijn en dat je leert omgaan met de situatie, plus alle gedachten, gevoelens en emoties die daaruit voortkomen.

Geen trucje

Afhankelijk van de ernst van je situatie kan accepteren heel makkelijk tot heel moeilijk zijn. Daardoor kan de weg van acceptatie lang en hobbelig zijn. Dit is precies de reden waarom acceptatie geen ’trucje’ is, maar een manier van kijken naar de wereld om je heen is: een mentale vaardigheid die je je leven lang kunt oefenen.

Het mooie van acceptatie is dat het een actieve keuze is. Bij acceptatie sta jij zelf aan het roer, in plaats van je verstand. In plaats van dat je heen en weer wordt geslingerd door doemgedachten, spanning, angst en verdriet – en daardoor allerlei dingen doet of laat die je eigenlijk helemaal niet wil doen of laten – kies je er bewust voor om acties uit te voeren die je een fijner leven opleveren.

Als je nu denkt: ‘Ja ja, makkelijker gezegd dan gedaan,’ dan ben ik het helemaal met je eens. Bovenstaande is ook een súper summiere weergave van iets dat jaren en jaren aan zelfonderzoek, op je bek gaan, denken dat je er bent en opnieuw in een gat vallen en weer opkrabbelen vergt. Je zou zeggen dat ’t net het leven zelf is ;-).

Goed, jij bent hier waarschijnlijk niet om een hele lap info te lezen. Jij bent er voor de praktische tips – wat je NU kunt doen om van dat klotegevoel af te komen. Ik ga je die tips geven, maar houd alsjeblieft wat hierboven staat in mind. Direct helemaal vrij zijn van angst, pijn en verdriet – al helemaal in complexe situaties met een boel pijn, weerstand, narigheid en dat soort ellende – is een loer die je verstand je draait. Zoals Gijs Jansen in 1 van zijn boeken zegt: ‘Sorry, je bent geen supermens. Mag die cape dan nu af?’

De 3 tips

  1. Doe het droevig. Vaak is het fijn om toch iéts te doen in plaats van niets. En soms heb je verplichtingen waar je echt niet onderuit kunt komen. In dat geval is het mantra dat ik je wil meegeven: doe het droevig (of angstig, of onzeker, of hoe je je dan ook voelt). Sla je haar en make-up een keer over en doe een grote trui aan. Voor de work from home people onder ons – niemand op Teams ziet die joggingbroek onder je bureau. Gewoon dragen dat ding. Zet thee in je favoriete lelijke mok.

    Doe the bare minimum en laat de rest wachten tot morgen. Maak voor het avondeten iets supersimpels. Zeg tegen je favo collega dat je je even niet zo goed voelt. Waar deze tip eigenlijk op neerkomt: meet yourself where you are. Accepteer dat het vandaag niet vlammen, knallen en meters maken is. En misschien sta je dan nog wel versteld van hoe veel je op een dag kunt doen.

  2. Start opnieuw. Heb je geen verplichtingen waar je onderuit hoeft te komen? En voel je dat ’t ‘m vandaag echt niet gaat worden, maar wil je wel iets gedaan krijgen? Start je dag dan opnieuw. Vaak hebben we in periodes van stress, verdriet of angst meer behoefte aan slaap.

    Gooi al je regels over wanneer het wel en niet acceptabel is om te slapen overboord en ga terug je bed in. Zet een wekker over een uur, leg je telefoon ver van je bed en doe je ogen even dicht. Na dat uurtje doe je net alsof je voor ’t eerst wakker wordt vandaag: was je gezicht en kleed je aan. De nieuwe energie die je hebt opgedaan, kan zomaar een wereld van verschil maken in hoe je de wereld om je heen ziet.

  3. Naar buiten en bewegen. Deze kan uiteraard niet ontbreken in dit rijtje. De welbekende stupid walk for my stupid mental health. Maar als de wetenschap het ergens over eens is, is het wel dat daglicht en beweging helpen voor een betere stemming en een beter gevoel van in je lichaam.

    En die beweging, dat kan dus van alles zijn hè. Als je van het sporten bent, probeer dan om toch te gaan sporten (en als het niet lukt zoals normaal, doe het dan droevig, zie ook tip 1). En zo niet, kies dan voor iets anders wat je fijn vindt om te doen, zoals rommelen in de tuin, dansen of yoga. En weet: wandelen is altijd een optie. Daarmee neem je ’t stukje daglicht ook meteen mee. Dus hop, laptop dicht, telefoon weg en gaan.

Aan de slag met acceptatie

Wil je leren hoe je zelf meer acceptatie in je leven kunt toepassen? In mijn traject Coaching in de buitenlucht leer je hoe je situaties, gedachten, emoties en gedrag kunt aanvaarden zonder dat je het per se eens bent met of goedkeurt. Je leert ook hoe je spanning, angst en verdriet kunt verminderen en hoe je innerlijke rust en tevredenheid kunt vinden.

Ik heb dit traject met uiterste zorg ontworpen vanuit mijn expertise en ervaring in het werken met Acceptance and Commitment Therapy. Kom gratis kennismaken en leer hoe acceptatie je leven kan verbeteren!

Beeld: Roman Kraft via Unsplash.com

06 24 34 29 32