Nieuws

Vind je het lastig om keuzes te maken in het leven? Dit gaat je helpen

Sta je op het punt om je baan op te zeggen? Een opleiding te gaan doen? Je dateleven nieuw leven in te blazen? Of heb je geen idee wat je wilt en heb je het idee dat je een keuze MOET maken omdat je anders in een existentiële crisis belandt? Mooi! Dan komt dit stukje tekst precies op tijd voor jou.

Keuzes. Het leven zit er vol mee. Iedere dag bepaal je met je keuzes – tot op bepaalde hoogte – welke kant jouw levenspad op kronkelt.

Die keuzes zien er bijvoorbeeld zo uit:

In de wereld van vandaag, waar ‘makkelijk’ en ‘binnen-1-klik-vandaag-besteld-vandaag-in-huis’ de trends zijn, wordt ’t ons ironisch genoeg steeds moeilijker gemaakt om keuzes te maken. Er zijn ZO veel vacatures om op te solliciteren, mensen om te daten en cursussen om te volgen. Hoe meer keuzes we hebben, hoe meer we lijken te verdrinken in het aantal opties.

Maar dit is niet waar dit blog over gaat. Dit blog gaat namelijk over jouw diepere drijfveren en overtuigingen over waarom je überhaupt een keuze zou WILLEN maken.

Zo, na deze lel van een intro beginnen we meteen met een vraag waarvan adverteerders niet graag willen dat je ‘m jezelf stelt. En vanuit coachingsland wordt ‘ie ook geschuwd, omdat het een belerende vraag zou zijn. Maar ik ga je hem bij deze toch stellen:

Ga eens bij jezelf na waarom je dit wilt

Stel jezelf deze vraag opnieuw en opnieuw. Ga er eens flink op doorgraven. Niet leuk, ook niet makkelijk, omdat je in een aantal mindfucks kan trappen als je dit gaat doen. Daarom help ik je er ook graag bij.

Maar het kan je zó veel gedoe schelen!

Ik zal je alvast een beginnetje aanreiken met een persoonlijk voorbeeld:

Toen ik een paar jaar geleden ondernemer wilde worden, betekende dat dat ik mijn baan moest opzeggen. Die keuze durfde ik maar niet te maken. De reden die me tegenhield, was de onzekerheid omtrent geld.

Maar, daaronder lag nog een heel leger aan overtuigingen (‘flutwaarden’ zoals Mark Manson ze noemt in het bekende knaloranje boek) die een heel stuk dieper gingen dan de zorgen om mijn maandelijkse financiën.

Waarom keuzes maken zo moeilijk kan zijn

Als we deze keuze rationeel benaderen, is het eigenlijk heel simpel. Stel, ik zou ondernemer worden en het zou me niet lukken om rond te komen. Wat zou dan het ergste zijn wat er zou gebeuren? Met het rationele stuk van mijn brein zou ik dan antwoorden: ‘dat ik weer terug in loondienst zou moeten gaan’.

Ja, dat zou jammer zijn, maar het zou niet onoverkomelijk zijn.

Maar dit was dus niet waar het in essentie over ging. Het ging voor mij véél dieper dan dat. Anders had ik de keuze allang gemaakt.

Waar dat aan lag, is aan het feit dat je 95% (of zelfs meer?!) onbewust handelt en 5% bewust. Dat stuk hierboven over die ratio, dat is die 5% bewustheid.

Laten we nu eens naar die 95% onbewust gaan kijken. Dit stuk zit in je primitieve brein (heeft iedereen, hoe slim je ook bent ;-)) en in je zenuwstelsel. Je zou je het ook je ‘oerstuk’ of’overlevingsdeel’ kunnen noemen. Het is dat stuk waar we als mensheid miljoenen jaren op overleefd hebben.

Maar goed, terug naar m’n verhaal. Wat er dus aan die keuze over die baan-versus-onderneming ten grondslag lag, waren allemaal fundamentele overtuigingen als:

En als we dan nog dieper afdalen:

Dan heb ik geen recht om te bestaan.

Oef. Best wel heftig niet? Geen wonder dat ik me geremd voelde in mijn keuze! Wat eerst een keuze op carrièrevlak leek te zijn, wordt nu iets wat over leven of dood gaat.

Natuurlijk is dat ‘in de realiteit’ niet zo. Maar vertel dat maar eens aan die 95% die bij jou en mij aan de knoppen draait.

Eérst naar binnen kijken, dán een stap naar buiten doen

Concluderend: omdat we dus nog:

maken we keuzes die ons niet vervullen, die ons op lange termijn niet gelukkig maken. Het zijn keuzes die voortkomen uit angst.

Dit is in mijn ogen de nummer 1`reden dat er in onze maatschappij zo veel mensen rondlopen die alles hebben wat hun hartje begeert maar zich van binnen angstig, leeg of depressief voelen.

Om dit verhaal met een positieve noot af te sluiten: Je kunt hier dus wat aan doen. Als je eerst jouw overtuigingen en jouw waarden duidelijk hebt, dan weet je van waaruit jouw keuze voor die baan, dat dateleven, die opleiding, vandaan komt. En als je weet van waaruit jouw keuze ontspringt, heb je namelijk weer…. een keuze! 😉 Gaat niet over 1 nacht ijs, maar het is het zó waard.

In mijn coaching trek ik het er allebei bij: het overtuigingen-stuk én het keuzes maken-stuk. Voel je ergens dat dit wel eens iets voor jou zou kunnen zijn? Stuur een bericht of kom een keer vrijblijvend kijken. Ik help je graag met het vinden van de keuzes die écht bij jou passen.

06 24 34 29 32