Nieuws

Is jezelf op 1 zetten egoïstisch?

Coaching in de buitenlucht

Je leest het steeds als een goedbedoeld advies. Een advies om in acht te nemen in onzekere tijden zoals nu:

‘Wees lief voor jezelf’.

‘Omdat je het waard bent’.

‘Zet jezelf op 1’.

Maar in werkelijkheid vinden we dat hele ‘onszelf op 1 zetten’ maar moeilijk. Want is dat niet hartstikke egoïstisch om te doen?

Wat vind je echt belangrijk?

Het heersende idee is dat we leuke dingen moeten verdienen. Dat de ander voorgaat. We mogen niet falen, moeten vooral presteren en waarde leveren. O, en we moeten vooral bescheiden blijven en niet teveel aandacht opeisen. Anders ben je… inderdaad, egoïstisch!

Niet zo gek ook, dat veel mensen zich schuldig of zelfs nutteloos voelen nu ze noodgedwongen thuis moeten werken en minder kunnen doen dan normaal.

Oké, maar hoe zit het nou met dat egoïsme?

Egoïsme = Jezelf boven of onder de ander plaatsen. Wist je dat veel mensen zich minder vinden dan de ander? Ook dit valt onder egoïsme. Je denkt dat je anders bent dan de ander, meer of minder liefde en aandacht nodig hebt.

Zelfliefde = Beseffen dat je gelijk bent aan een ander en dat je evenveel zorg, liefde en aandacht verdient als een ander. Je kunt echter niet verwachten dat iemand anders jou deze liefde geeft (hier heb je geen controle op).

Daarom is het belangrijk dat je jouw aandacht éérst aan jezelf geeft. Als jij je goed voelt, houd je namelijk energie over, die je vervolgens aan de ander kunt geven.

Welke eerste stap kun je nemen om jezelf op 1 te zetten?

Je kunt bijvoorbeeld het volgende kleine experiment doen:

De volgende keer dat je een complimentje krijgt van iemand, zeg dan alleen ‘dankjewel’. Probeer het compliment niet af te wimpelen. Houd jezelf liefdevol tegen wanneer je wil zeggen ‘dat die jurk echt gewoon maar uit de sale komt’ of ‘dat jouw haar al 12 weken niet geknipt is en het uitgerekend toevallig vandaag een keer niet als een vogelnest zit’.

De vragen die hierbij horen zijn: Mag jij het compliment van jezelf accepteren? En kun je leven met alle ongemakkelijke gevoelens die daarbij komen kijken?

Hoe vaker je met zelfcompassie aan de slag gaat, hoe makkelijker dit je zal afgaan.

Zelfcompassie is een groot thema binnen mijn coaching

Voor verschillende mensen heb ik al een groot verschil mogen maken in hoe ze zichzelf zien en hoe ze met zichzelf omgaan: aardiger, rustiger en een stuk vriendelijker.

Zou jij ook graag vriendelijker met jezelf om willen gaan? Leren hoe je meer tevreden met jezelf kunt zijn zoals je nu bent?

Laat mij je helpen. Boek een gratis introductiesessie en maak vrijblijvend kennis met mijn coaching in de buitenlucht.

PS: Ik heb nog een hele grote mega korting op mijn traject lopen tot 1 juni a.s. … Klik hier als je meer wilt weten!

06 24 34 29 32