In dit blog zou ik eindeloos kunnen uitweiden over je volwassen modus en je kind modi, parentificatie, het kennen van je waarden en het ont-schamen van je onzekerheden en angsten. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen die ervoor zorgen dat je op de lange termijn een stabiele, volwassen band met jezelf en daarmee de wereld om je heen opbouwt.
Maar voor vandaag houden we ’t bij wat meer behapbare kost 🙂 : in deze blog vertel ik je over de ‘what’: een super simpele korte termijn strategie waarmee je zelfvertrouwen met sprongen vooruit zal gaan én de ‘how’: hoe je dit op de beste manier kunt uitvoeren. Sit back and enjoy.
Wat is zelfvertrouwen (of een gebrek daaraan)?
Zelfvertrouwen hebben komt uiteindelijk neer op 1 ding: vertrouwen hebben in jezelf. Je hebt vertrouwen dat de dingen die je zegt, ook daadwerkelijk waarmaakt. Het is trouw zijn aan jezelf. Dit is geen einddoel, maar iets wat je je leven lang oefent, door het iedere dag opnieuw in de praktijk te brengen.
Weinig zelfvertrouwen gaat gepaard met het gevoel van controle verlies. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, voel je je stuurloos, ongeïnspireerd, neerslachtig en misschien zelfs machteloos. Je hebt het gevoel een toeschouwer te zijn van het leven, alsof je er niet helemaal bij hoort.
Of je hebt het idee dat iets of iemand anders zoveel invloed heeft op jou, dat datgene of diegene compleet het roer van jou heeft overgenomen. Denk aan een baas, (ex-)partner of een familielid. Maar ook minder tastbare dingen zoals een veeleisende baan, een druk leven, een (chronische) ziekte of een burn-out kunnen je zelfvertrouwen een flinke knauw geven.
Binnen je controle, buiten je controle
Alhoewel het natuurlijk een feit is dat heel veel aspecten van bovenstaande zaken buiten je controle liggen (gelukkig maar), liggen er ook flink wat bÃnnen je controle. Het kan al enorm helpend zijn om voor jezelf te onderzoeken op welke zaken je nu daadwerkelijk controle (of liever gezegd: invloed) hebt en op welke niet. Spoiler alert: er zijn uiteindelijk maar bar weinig zaken waar je echt controle over hebt.
Je gaat je zelfvertrouwen niet krijgen door je gelijk te halen in de buitenwereld. Het zit ‘m ook niet in het willen veranderen of ombuigen van je gedachten, gevoelens of emoties – dit willen veranderen is allemaal een vorm van de realiteit niet onder ogen willen komen.
Waar het ‘m dan wél in zit? In je zichtbare gedrag.
Hoe krijg je snel meer zelfvertrouwen? Micro-beloftes!
Zelfvertrouwen is niets meer en niets minder dan jezelf laten zien dat je er voor jezelf bent. En dat in de meest letterlijke zin. Waarom dit ‘zichtbare’ zo belangrijk is, is omdat je dan het dichtst bij het echte leven – bij de realiteit blijft. Hoe je dit doet is jezelf een micro-belofte doen, om die vervolgens na te komen.
Waarom ‘micro’ beloftes? Omdat ons verstand dit soort dingen veel te snel veel te groot maakt. Denk bijvoorbeeld aan zoiets als ‘deze week ga ik 4 keer sporten’, terwijl je weet dat 2 keer sporten meestal al een hele uitdaging is. Als je je beloftes te groot maakt, en je ze vervolgens niet waar kunt maken, dan zal deze tactiek alleen maar tegen je gaan werken en gaan zorgen voor meer wantrouwen richting jezelf. Dus houd het klein.
Maak je beloftes aan jezelf super laagdrempelig en zó simpel, dat je denkt ‘ja maar dat, dát kan ik wel!’ Voorbeelden? Voorbeelden!:
- Als ik dorst heb, neem ik een glas water.
- Als ik voel dat ik naar het toilet moet, ga ik naar het toilet.
- Vandaag neem ik tussen 12 en 13 uur lunchpauze.
- Vandaag ga ik 1 keer naar buiten (en het maakt niet uit op welk tijdstip of hoe lang ik ga, 5 seconden buiten telt ook).
- Vandaag zorg ik voor mijn omgeving door 1 plant in huis water te geven (ja, 1 plant).
Klinken sommige punten je heel suf in de oren? Probeer dit dan juÃst eens een week uit. En ga vervolgens kijken wat het doen van micro-beloftes aan jezelf voor jou doet. Grote kans dat er iets zal verschuiven in de relatie t.o.v. jezelf.
Wil jij de relatie met jezelf versterken? Daadwerkelijk het vertrouwen in jezelf (terug)vinden? Je bent van harte welkom voor een kennismakingswandeling.