Nieuws

Onzekerheid overwinnen – dit is wat je over het hoofd ziet

Onzekerheid – iedereen kent het wel. Maar het kan flink vervelend zijn als je er dermate last van hebt, dat het je dagelijks leven beïnvloedt. Het is een staat van het niet zeker zijn over iets of het gebrek aan vertrouwen in een bepaalde uitkomst. Als je het over onzekerheid hebt, kun je ook zeggen dat je het hebt over twijfel, angst, aarzeling en onduidelijkheid over de toekomst, de resultaten van een actie, de reacties van anderen of een algeheel gevoel van onrust.

Het is belangrijk om te beseffen dat onzekerheid een natuurlijk onderdeel is van het leven en dat het kan worden overwonnen door het nemen van actie, het zoeken naar informatie en het ontwikkelen van veerkracht. Maar hoe doe je dat precies?

Aanpakken van onzekerheid – 3 ongewone vragen die je jezelf kunt stellen

De tips op internet over het aanpakken of overwinnen van onzekerheid, zijn vrijwel altijd actiegericht. Denk positief, stel kleine, behapbare doelen, vier je successen… Dit zijn allemaal prachtige tips die je zeker kunnen helpen om steviger in je schoenen te staan. Maar er is 1 ding waarover we in onze actiegerichtheid te snel conclusies trekken: het uitgangpunt dat onzekerheid iets is om aan te pakken – iets dat vooral heel snel moet verdwijnen. Hoor je hoeveel oordeel en daarmee schaamte hierin verpakt zit?

Hiermee versterk je alleen maar het beeld dat onzekerheid iets slechts is – iets dat jij verkeerd doet. Waarmee je jezelf de boodschap meegeeft, dat je niet goed genoeg bent zoals je nu bent. Zo kan het willen overwinnen van onzekerheid een manier worden waarmee je jezelf alleen nog maar harder afwijst…en onzekerder maakt.

Begrijp me niet verkeerd – ik wil net zo graag als jij dat je je steviger in je schoenen voelt staan. Maar sta jezelf toe hier niet te snel in te gaan. Want in je onzekerheid kan een schat aan informatie liggen over jezelf. Het loont dan ook om eerst dieper te kijken naar de onzekerheid an sich. Dit kun je zelf al doen door jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen.

Misschien niet de meest leuke of voor de hand liggende vragen. Maar als je jezelf daadwerkelijk ten diepste wil leren kennen, sla dit stukje dan alsjeblieft niet over.

Sterker nog, als je eerst de diepte in durft te gaan, kan ik je verzekeren dat het hele ‘van onzekerheid afkomen’ verhaal een heel stuk simpeler wordt. Als je te snel tot actie overgaat, zul je merken dat het super lastig is om blijvend van je onzekerheid af te komen, en dat je op een gegeven moment terug gaat vallen in je oude patroon. Trust me, I’ve been there.

Je bent nóóit de enige

Een ontwapenende gedachte is dat je nooit de enige bent die rondloopt met dit gevoel van onzekerheid. Vrijwel al mijn klanten komen bij mij met een bepaalde onzekerheid waar ze van af willen.

Eén van de redenen dat ik mijn werk als coach doe, is dat ik het bizar vind dat er zo veel mensen rondlopen met negatieve gedachten, emoties en onzekerheden, maar dat het nog steeds niet gewoonlijk is om erover te praten.

Daarom ben ik sinds vorig jaar supporter van Luister Eens, een organisatie die zich inzet om stigma’s rondom mentale klachten te doorbreken.

Vorige week verscheen er op hun website een artikel waarin ik samen met psycholoog Arjen Noordhof werd geïnterviewd over hoe een open, eerlijk gesprek ervoor kan zorgen dat het makkelijker wordt om over mentale gezondheidsklachten te praten – en er dus minder zelfafwijzing en schaamte plaatsvindt. Een super initiatief, waar ik me graag nog vele jaren sterk voor wil maken.

Leer de waarde van je onzekerheid in te zien

Jezelf en je onzekerheid leren kennen, is een diepgaand maar ook lastig en hobbelig proces. De voordelen die het je uiteindelijk oplevert als je jezelf écht aan durft te kijken, zijn echter gigantisch. Denk aan een lichter, rustiger, energieker en vooral liefdevoller leven. En nee, om daar te komen hoef je je onzekerheid niet eens te overwinnen. Onbetaalbaar, als je het mij vraagt.

Ik loop graag een stukje met je mee, en heb een aantal richtingaanwijzers verzameld die je kunt gebruiken op je weg naar meer zekerheid, plezier en geluk in je leven. Check mijn pagina over wandelcoaching om te zien wat ik voor je kan betekenen.

06 24 34 29 32