Nieuws

Zelfsabotage – What the F is going on?

Ben je net lekker bezig met sporten – zijn er opeens 2 weken voorbij waarin je niet gegaan bent. Heb je voor jezelf besloten om echt weer aan de bak te gaan met je bedrijf – vind je jezelf opeens Netflixend op de bank, met nul intentie om aan het werk te gaan. Net vol goede moed besloten om weg te gaan bij je slaapverwekkende baan – komt er elke keer ‘iets’ tussendoor waardoor het aantal sollicitatiebrieven 0.0 blijft.

Herken je het gevoel dat je iets wel wíl doen, maar je doet het steeds niet? Of dat je iedere keer weer terugvalt in gedrag dat helemaal niet meer voor je werkt? What the F is going on?!

Wat is zelfsabotage?

Eén reden waarom je steeds niet doet wat je wil doen, is dat je jezelf saboteert. Zelfsabotage is gedrag dat je meestal onbewust uitvoert, waarbij je jezelf belemmert in het bereiken van je doelen. Je zit jezelf in de weg, waardoor je je eigen vooruitgang belemmert. Denk daarbij aan:

Jezelf saboteren gaat hand in hand met een laag zelfbeeld, angst voor succes, perfectionisme, faalangst of negatieve overtuigingen over jezelf. Dit zijn op hun beurt weer allemaal uitingen zijn van hoe je in het leven staat.

‘Verkeerde’ conclusies

Op basis van wat je hebt meegemaakt en meegekregen in het leven, heeft je verstand (en daarmee je zenuwstelsel) een aantal conclusies over jou en de wereld om je heen getrokken, waardoor je nu doet wat je doet. Die conclusies zijn wat jouw gedragspatronen bepalen. Bijvoorbeeld:

The list goes on and on. Misschien kun je, nu je deze lijst leest, een paar conclusies bedenken die betrekking hebben op jou.

Belangrijke noot: Deze conclusies waren op het moment dat je ze trok hoogstwaarschijnlijk ‘waar’. Ze hebben je destijds waarschijnlijk erg geholpen om het te maken in het leven. Misschien zelfs wel om te overleven. Daarom is een zachte, compassievolle blik echt op zijn plaats als je met je negatieve overtuigingen aan de slag gaat.

Negatieve overtuigingen over jezelf veranderen

Met deze conclusies probeert je verstand je te helpen met dat waar het voor gemaakt is: jou op een voorspelbare manier veilig en in leven houden. Alleen, wat nu als je op een punt in het leven bent gekomen dat die manier helemaal niet meer voor je werkt?

Dan is het hoog tijd om je zelfsaboterende gedrag te herkennen en te begrijpen. Het onderzoeken van de overtuigingen die aan dat gedrag ten grondslag liggen, is een belangrijk onderdeel om een zelfsaboterend patroon stap voor stap te doorbreken.

Wanneer dit je lukt, maak je de weg voor jezelf vrij om beetje bij beetje nieuw, helpend gedrag in je leven te integreren. Je merkt dan bijvoorbeeld dat de drempel om te gaan sporten steeds een stukje lager wordt. Het schrijven van een sollicitatiebrief wordt minder eng. En dat bedrijf, dat komt stukje bij beetje van de grond – en je hoeft er zelfs niet je Netflix abonnement voor op te zeggen.

Slow and steady naar meer zelfvertrouwen

Net als met bijna alles in het leven, geldt ook voor het doorbreken van zelfsabotage patronen: Slow and steady wins the race. Merk je dat je jezelf in de weg blijft zitten? Maak er werk van om dit te veranderen.

Tijdens een gratis kennismakingswandeling onderzoek ik graag samen met jou wat het nu precies is dat je het meest tegenhoudt – en welke concrete stappen je kunt nemen om jouw zelfsabotage te verminderen.

06 24 34 29 32