Nieuws

Wat zit er in jouw strandbal?

Als je een beetje bekend met metaforen in persoonlijk ontwikkelingsland, dan ken je de metafoor van de ballon/strandbal/opblaasbeest onder water houden. Voor degenen die ‘m niet kennen: het onder water proberen te houden van een strandbal is een analogie voor het onderdrukken van ongewenste gedachten, emoties, gevoelens, herinneringen, neigingen en/of opwellingen (poeh, da’s best een volle strandbal!).

Dat onderdrukken kost een bult aan energie en focus. Op een gegeven moment is die energie op – en preciés op het slechtste moment bubbelt die strandbal met een rotvaart omhoog, zo in je gezicht. Dat levert allerlei cringey situaties op, zoals dichtslaan tijdens een belangrijk gesprek, huilen op je werk op een ongepast moment, of uitvallen tegen je partner.

Vergeet je niet iemand?

Niet lekker in je vel zitten, moe zijn, gestrest zijn, angstig zijn…Geef het een naam, maar eerlijk, het komt ons vaak gewoon best wel slecht uit. In deze maatschappij roepen allerlei situaties om je aandacht. Denk aan je werk, je familie en je vrienden die een beroep op je doen.

Maar ook sneaky verwachtingen vanuit de maatschappij, zoals het hebben van een bepaalde status, lichaam, opleidingsniveau, aantal volgers op social media, inkomen of omzet, interieur, voedingspatroon of kleding – een vrij random lijstje omdat deze verwachtingen ook vrij eindeloos zijn.

Bottom line: als je wil voldoen aan veel verwachtingen, dan ga je vaak voorbij aan degene die dat allemaal voor elkaar moet krijgen, jij zelf.

Realistische noot: Natuurlijk is het zo dat sommige situaties – zoals zorgdragen voor je kinderen, als je die hebt – echt jouw verantwoordelijkheid zijn, en daarom actie vereisen. Maar als je heel – heel – eerlijk gaat kijken, zijn heel veel verwachtingen niet jouw verantwoordelijkheid. En heb je dus een keuze of je in die verwachtingen mee wil gaan of niet.

Alle shit die je met je meesleept

Door alle druk die we onszelf opleggen, vergeten we dat we ‘maar’ mens zijn. En bij mens-zijn horen ook dingen als slecht slapen, onverwachte acties van andere mensen, het meedragen van (intergenerationeel) trauma, ziek worden, dealen met onzekerheid en teleurstelling en omgaan met een snel veranderende wereld waarin soms niets zeker lijkt te zijn.

Veel van ons zijn opgevoed met het idee van ‘niet lullen maar poetsen’ en ‘eerst zelf oplossen’. Ook zijn er huidige heersende ideeën (die sneaky verwachtingen waar ik het eerder over had) in de maatschappij die deze opvattingen voeden: we moeten allemaal ‘de beste versie van onszelf’ zijn, en ‘het grote geld, aanzien en geluk is voor iedereen weggelegd, zolang je er maar hard genoeg voor werkt’.

En alhoewel ik een groot voorstander ben van actie ondernemen en jezelf verplaatsen uit een situatie die niet voor je werkt (je bent immers geen boom!), is het belangrijk om jezelf hierin te begrenzen – vooral als je iemand bent die hoge eisen aan jezelf stelt. Anders ga je voorbij aan je eigen mens-zijn, en zal onvermijdelijk die strandbal uit het water ploppen en je in the face hoeken. Dit is iets waar veel people pleasers en perfectionisten keer op keer mee worstelen.

Coaching voor people pleasers en perfectionisten

Voordat je aan de slag gaat met grenzen stellen, is het belangrijk om eerst je blik naar binnen te richten. Oftewel: wat zit er allemaal in die strandbal, dat je zo hard aan het wegduwen bent? Wat mag er nu niet zijn, maar probeert zich toch steeds een weg naar buiten te wurmen?

Deal dus eerst met de inhoud van je strandbal, voordat je in de actiemodus gaat. Door eerlijk naar je eigen gedrag, motivaties en verwachtingen te kijken, ruimte te maken voor emoties en gedachten en dáárna te bepalen wat het nu is dat je daadwerkelijk de moeite waard vindt om je energie in te steken (pick your battles!), kun je stap voor stap je strandbal gaan loslaten.

En je zult zien: opeens heb je 2 handen vrij om andere dingen te gaan doen.

Ik loop graag met je mee in dit proces. Boek een gratis kennismakingswandeling om vrijblijvend te onderzoeken wat we voor elkaar kunnen krijgen.

06 24 34 29 32