Nieuws

Tips tegen stress – Lees dit eerst

Heel veel tips en trucs tegen stress, angst, onzekerheid, somberheid of wat voor ‘ongewenst’ symptoom dan ook zijn gericht op 1 ding: afleiding. Denk bijvoorbeeld aan:

Natuurlijk is er in de basis niks mis met al deze dingen. Ze hebben allemaal hun plaats in de tijd en kunnen zeker een bijdrage leveren aan een positievere en meer zinvolle ervaring van het leven.

Vermijding of toewijding?

Waar het vaak misgaat, is waarom je deze tips en trucs inzet. Al deze – op het eerste oog positieve zaken – kun je namelijk gebruiken om jezelf af te leiden van datgene waarvan het leven aan je vraagt om het aan te kijken. In plaats van dat deze tips je vooruit helpen i het leven (toewijding), helpen ze je eigenlijk alleen maar achteruit (vermijding). Ondanks al je goede bedoelingen, heb je toch het gevoel dat je vastloopt in het leven.

Ter verduidelijking een paar praktische voorbeelden.

Moet je dan altijd maar ‘aan jezelf werken’?

Nee, zeker niet. Noem het aan jezelf werken, stukken aankijken, leven naar je waarden, of innerlijk volwassen worden: allemaal is het een proces. De ene keer lukt het beter dan de andere keer om dit aan te gaan. Soms kan het voor je zenuwstelsel gewoon té spannend zijn. Het is dan logisch dat je de weg van vermijding kiest. Alleen, vaak brengt deze weg je uiteindelijk niet verder in het leven. Bijvoorbeeld:

Wat ik helaas nog te vaak zie, is dat deze situaties eerst een héél stuk erger moeten worden (denk aan overspannenheid of een flink conflict op het werk) voordat mensen ervoor kiezen om hun eigen shit aan te kijken. Eigenlijk is het geen kiezen, maar worden ze als het ware gedwongen door het leven, omdat het niet meer anders kan.

Gelukkig hoeft het zo ver niet te komen.

Coaching als ondersteuning om de stap tóch te zetten

Als je merkt dat je vastloopt in het leven – misschien wel op de zaken die ik hierboven beschrijf – dan kan het best lastig zijn om in je eentje structureel stappen te zetten in de ‘juiste’ richting voor jou. Op dit punt kan coaching zeker uitkomst bieden als ondersteuning om die spannende stappen tóch te zetten.

Ben je benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Kom dan eens gratis kennismaken. Ik kijk graag vrijblijvend met je mee.

06 24 34 29 32