Nieuws

Dit is waarom wandelen werkt voor je mentale gezondheid

Op sociale media zie je ze vaak voorbij komen: de grappige video’s over ‘going on a stupid walk for my stupid mental health’. Dat er meerdere duizenden video’s over gemaakt zijn, zegt iets: wandelen wint steeds meer aan populariteit. Het is allang niet meer alleen maar een hobby van geitenwollensokken en pensionado’s :-). Integendeel: steeds meer coaches en therapeuten zetten wandelen is als een methode ter bevordering van de mentale gezondheid. Zo ook ik.

Dat wandelen helemaal niet zo ‘stupid’ is als het lijkt, en wat het nu precies doet voor je mentale gezondheid, bespreek ik graag in dit artikel.

Stress, en wat het doet met je lijf

Biologisch gezien zou je kunnen zeggen dat stress begint bij je centrale zenuwstelsel (czs). Als je gestrest bent, komt je czs op spanning te staan. Je sympathische systeem wordt getriggerd, beter bekend als ‘vechten, vluchten of bevriezen’. Hierdoor voel je letterlijk spanning in je lichaam. Stress slaat ook over op je emoties en gedachten. Hoe dat er ‘in het echhie’ uitziet, is bijvoorbeeld als volgt:

Zijn dit symptomen waar jij regelmatig last van hebt? Dan kan wandelen je zeker iets opleveren en helpen om deze klachten te verminderen.

Wandelen om je zenuwstelsel te kalmeren

Wandelen is in de basis een bilaterale beweging. Dat is eigenlijk niets meer dan een chique manier van zeggen dat je je ene been voor het andere zet ;-). Door te wandelen, kom je in een bepaald ritme: links, rechts, links, rechts… Bovendien wandel je buiten, waardoor je ogen zich steeds opnieuw focussen op de natuur, gebouwen, mensen etc. die je om je heen ziet. Niet alleen je benen, ook je ogen zijn continu in beweging als je wandelt!

In onderzoek is aangetoond dat de bewegingen die je maakt tijdens het wandelen, ervoor zorgen dat een bepaald netwerk in de hersenen zich harder aanspant. Dit is het gebied waar je ‘werkgeheugen’ zit en wat alles te maken heeft met problemen oplossen en lange termijn aandacht hebben. Het mooie is dat hierdoor het gebied rond je amygdala – het gebied dat continu scant of er gevaar dreigt – minder actief wordt.

Opnieuw: hoe dat ‘in het ecchie’ uitziet? Nou, als volgt bijvoorbeeld:

Je zou dus kunnen zeggen dat wandelen het brein letterlijk afleidt van stress. En dat het daarmee je probleemoplossend vermogen vergroot. 2 vliegen in 1 klap!

Coaching bij stress in Gouda

De lente is het mooiste seizoen om een coaching traject in de buitenlucht te starten. Het weer is perfect: niet te koud en niet te heet. Bovendien hebben we lang genoeg binnen gezeten in de afgelopen koude maanden.

Wanneer je je vaak gestrest en/of angstig voelt, is wandelen een fijne manier om tot rust te komen en weer overzicht in je hoofd te krijgen. Ik combineer het wandelen met coaching, waardoor je vanuit een nieuwe, frisse blik weer zin krijgt om die stappen te zetten die het leven voor jou waardevol maken. Tijd om naar buiten te gaan dus!

Voel je je al een tijd slecht in je vel, heb je veel last van stress of sta je al een tijdje op een kruispunt in je leven en weet je even niet hoe nu verder? Plan vandaag nog een gratis kennismakingswandeling in. Ik kijk graag met je mee om te zien wat er nodig is om op een energieke en daadkrachtige manier weer verder te kunnen met het leven.

06 24 34 29 32