Nieuws

Lessen van een militair

Leestijd: 5 minuten

Lessen van een militair


‘Wat de fuck ben ik aan het doen?’, denk ik bij mezelf.

Het is een druilerige, klamme zaterdagochtend in mei, ik ben al meer dan 24 uur wakker en bevind me bovenop een wiebelig houten klimrek. Niet zo’n leuk exemplaar zoals je die in een speeltuintje treft, maar zo’n groot, stoer survival geval van – oké, in mijn beleving dan – mínstens 4 meter hoog.

24-uurs challenge

Ik doe mee aan de 24-uurs Meet the Marines bootcamp challenge. Dat is precies zoals het klinkt: 24 uur lang met de Nederlandse marine op pad. Rennen, vlotten bouwen, tijgeren, zwemmen en heel veel spullen sjouwen met modder op je gezicht (dat verklaart mijn gelaat op de foto). O ja, en klimmen dus.

Iedereen die mij een beetje kent, weet hoe een (vul-maar-in) hekel ik heb aan hoogtes. Vooral als ze wiebelen. En VOORAL als je er vanaf kunt vallen. Nou, die bingokaart kon ik bij dit obstakel in één keer afstrepen.

Met al zo’n 22 uur bootcamp achter me, staat mijn hoofd op dat moment nog maar op één stand. En dat is standje ‘ik-val-ik-breek-m’n-nek-en-ik-ga-dood’.

Dus daar zit ik dan. Op dat klimrek. Met m’n hart in m’n keel en m’n lijf op slot. Bevroren en als de dood om me verder te verplaatsen.

Dan hoor ik een stem. Even denk ik dat ‘ie van boven komt :-), maar in plaats daarvan komt hij van onder mij.

Een engel van beneden

“Kijk me eens aan”.

Ik kijk, hetzij met veel moeite, naar beneden.

Daar beneden staat een marinier.

“Luister naar wat ik zeg. Verplaats je hand naar de volgende spijl. En focus alleen maar daarop.”

Ik kijk ‘m aan als een bang hert dat op miraculeuze wijze bovenop een survival obstakel terecht is gekomen.

De marinier kijkt me vriendelijk doch dringend 🙂 recht in mijn ogen aan en zegt:

“Focus je nu eens op wat je DOET in plaats van wat je DENKT”.

Dan klikt er iets in mij. Ik heb een keuze. Het is óf hier blijven zitten tot iemand me komt redden óf zelf over dat rek heen. En ergens, heel ver weg, wéét ik dat ik sterk en behendig genoeg ben om er zelf overheen te klimmen.

Dus ik vertrouw die beste man. Ik pak de spijl voor me vast. En ik stap.

Tot mijn verbazing ga ik niet dood.

Oké.

Dan verplaats ik mijn andere hand. Dan een voet. En nog een voet. En dat herhaal ik dan nog eens. Op dat moment is het me, myself en het rek. Voor het eerst sinds ik me op het rek bevindt, vallen al mijn gedachten en gevoelens stil.

En ik klim verder.

Tot het moment dat ik bij de laatste spijl aankom en weer naar beneden moet. In vol ornaat vliegt de angst me weer naar de keel. Maar gelukkig is daar weer mijn reddende engel in legeroutfit.

De marinier roept me toe: “Nu gooi je je ene been er overheen. En dan je andere been. En dan laat je je rustig zakken”.


Ik focus me op zijn stem en doe weer precies wat hij zegt (oké, dat ‘rustig zakken’ gaat een beetje trillend en bibberend, klein detail). In mijn ervaring duurt het minstens een uur, maar langzaam maar zeker beweeg ik me richting de grond.

Het moment dat mijn voeten de aarde raken, wordt er ook iets in mij geraakt.

Ik heb net mijn eigen hoofd overwonnen op een fucking hoog klimrek.

Hoe het afliep

Je kunt je wel bedenken dat het team waar ik in zat, niet als snelste team over de hindernis kwam. Toch kregen we een speciaal lintje uitgereikt, zoals je op de foto ziet. Dat kwam omdat ik de guts had om me in het heetst van de strijd niet te laten leiden door mijn angst.

Daarmee had ik een diepe indruk achtergelaten op de marinier, wat ons toch een lintje opleverde. Maar voor mij was dat moment zo veel meer dan dat lintje. Ik wist dat ik me zojuist niet had laten leiden door mijn angst. Nee, ik had mezelf er doorheen geloodst, ondanks die angst! En dat is iets waar ik tot op de dag van vandaag trots op ben.

Zit jij voor je gevoel al veel te lang vast op een klimrek?

En belemmert jouw angst je om stappen te zetten in je leven?

Laat mij dan jouw Mari-nier zijn 😊 Ik help je om over jouw obstakels heen te komen. In mijn coaching gaan we niet zozeer je belemmerende gedachten onderzoeken, zoals dat vaak gebeurt bij de psycholoog.

In plaats daarvan focussen we op het DOEN, waardoor je daadwerkelijke stappen zet in de richting die JIJ belangrijk vindt.

Durf jij het aan? Bekijk hier hoe ik jou daarbij kan helpen.

06 24 34 29 32