Nieuws

Laat maar waaien

Als je een storm laat uitrazen, gaat hij vanzelf voorbij.

Net als de afgelopen tijd storm na storm over ons land trekt, kan het ook in je hoofd tekeer gaan. Gedachten buitelen over elkaar heen en doemscenario’s (plus de halfslachtige oplossingen die je daarvoor bedenkt) volgen elkaar op als donder en bliksem. Bijvoorbeeld omdat je:

Dat brengt een tornado van onzekerheid, gedachten, twijfels en onrust met zich mee. Je voelt je bevangen door die storm. Het voelt alsof je geen kant op kan.

En het slechte nieuws is, dat je vaak maar beperkte invloed hebt op omstandigheden. Om maar wat te noemen: je kunt niet veranderen dat het buiten hard waait en regent. Hoe hard je ook probeert, je kunt de zon niet zomaar laten schijnen.

Wat te doen met onrust in je hoofd en lijf?

Zo is het ook met die storm binnenin jou. Ook die kun je niet 1-2-3 uitschakelen. Althans, niet met je hoofd. Hoe hard je ‘m ook probeert te rationaliseren, om of weg te denken, dat rare gevoel en die honderden gedachten blijven maar rondjes draaien in je systeem. Is er dan toch een manier om hier vanaf te komen?

Die is er.

Het volgende is iets wat maar heel weinig mensen weten: Wat nu als ik zeg dat je de storm ook gewoon kunt laten razen. Klinkt misschien wat ongewoon. Want je moet je gedachten en emoties toch juist zoveel mogelijk onder controle houden?

Nee, zo zit het niet in elkaar. Vaak werkt het op de korte termijn wel om je gedachten en emoties te negeren of te onderdrukken. Maar op de lange termijn zullen ze steeds hardnekkiger worden. Aan je lopen leuren en sleuren. Net zo lang tot jij luistert.

Als je een storm laat uitrazen, dan trekt hij vanzelf weg. Komt vanzelf weer de zon achter de wolken vandaan. Je hoeft het alleen maar toe te laten. Dit is het reguleren (‘op een gecontroleerde manier laten razen’) van je eigen gedachten en emoties. Eén van de beste skills die je jezelf kunt aanleren in dit leven (yup, dit valt gewoon te leren!).

In mijn traject Coaching in de buitenlucht begeleid ik je in het trotseren van jouw stormen, en leer ik je ook hoe je dit zelf kunt doen. Zodat je eindelijk weer een gevoel van overzicht krijgt en stappen kunt zetten in de richting die jij belangrijk vindt. Ervaren hoe dit in zijn werk gaat? Boek een gratis kennismakingssessie. Kost je niets, plus je zit nergens aan vast. Je krijgt wel een ervaring voor ’t leven. Zie ik je daar? 🙂

06 24 34 29 32