Het gevoel van niet goed genoeg zijn is iets wat veel mensen ervaren op een bepaald punt in hun leven. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, angst en zelftwijfel. Dit gevoel kan verschillende oorzaken hebben:
- het vergelijken van jezelf met anderen
- te hoge verwachtingen hebben van jezelf
- kritisch zijn op jezelf
- je te veel aantrekken van negatieve feedback of kritiek dan goed voor je is
- niet goed weten wat je waarden zijn en waar je grenzen liggen
Kun je één of meerdere punten aftikken? Dan is deze blog voor jou.
Hoe doorbreek je het patroon van niet goed genoeg zijn?
Waarschijnlijk is het gevoel niet goed genoeg te zijn niet iets van de laatste paar dagen. Grote kans dat je al jaren of zo lang als je je kunt herinneren rondloopt met dit gevoel. En misschien nog wel belangrijker: al die tijd heb je er ook naar gehandeld. Bijvoorbeeld:
- nooit echt tevreden zijn over je werk, je huis, je lichaam, wie je bent en wat je doet
- altijd bezig zijn en geen echte rustmomenten hebben
- veel in je hoofd leven, je continu zorgen maken over de toekomst
- altijd op zoek zijn naar wat er te verbeteren valt in je leven
- successen niet echt kunnen vieren, moeilijk accepteren van complimenten
Net als met elk gedrag – en ik zeg dit in meerdere blogs, en om een reden – is er ook met bovenstaande gedrag an sich niets mis. Het wordt pas een probleem, als je merkt dat niet goed genoeg zijn je ervan weerhoudt om acties te ondernemen die veel meer in lijn liggen met hoe je het leven echt wil leven.
Misschien merk je wel aan alles dat je lichaam schreeuwt om rust en wil je daarom je avonden thuis op de bank doorbrengen, maar schopt je innerlijke tiran je iedere keer weer naar de sportschool. Of juist andersom: je zou graag meer willen bewegen en juist eens willen ondervinden of de sportschool iets voor jou is, maar je innerlijke tiran roept dat je dat toch niet gaat volhouden.
Ja, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar wat moet je ermee?
Om dit patroon – en eigenlijk elk patroon – te kunnen doorbreken, heb je eigenlijk maar 2 elementen nodig: bereidheid en tijd: de funderingen van iedere soort gedragsverandering.
Bereidheid
Met bereidheid bedoel ik dat je open bent en ruimte maakt voor het ervaren van moeilijke of ongemakkelijke gedachten, emoties en fysieke sensaties. Want die komen geheid om de hoek kijken als je iets wil veranderen in je leven (sorry, ik zeg het maar alvast).
Het toelaten van ongemak helpt je om mentale veerkracht op te bouwen, wat weer helpt om je effectief aan te passen en te reageren op verschillende situaties en ervaringen, zelfs als deze uitdagend of onaangenaam zijn.
Door bereid te zijn om ongemak te ervaren, kun je voorkomen dat je vastloopt in onbehulpzame patronen van vermijding of afleiding (waarvan ‘niet goed genoeg’ er absoluut één van is) en in plaats daarvan activiteiten onderneemt die belangrijk en betekenisvol voor je zijn.
In de praktijk ziet bereid zijn er bijvoorbeeld als volgt uit. Stel, je bent op zoek naar werk, en je vindt een vacature die je goed in de oren klinkt. Maar nog voordat je de eerste letter op je sollicitatiebrief hebt getypt, komt je verstand met allerlei redenen op de proppen met waarom het je niet zal lukken, dat het schrijven van de brief te moeilijk zal zijn, en dat de organisatie je waarschijnlijk toch niet terug gaat mailen. Je motivatie om te reageren verdwijnt als sneeuw voor de zon. Gewoonlijk reageer je hierop door het schrijven van de brief dan maar uit te stellen, je telefoon te pakken en te gaan doom scrollen.
Waar bereidheid je toe uitnodigt, is om op het moment dat je je verstand hoort kakelen over wat er allemaal niet goed kan gaan, je deze teksten toelaat en er niet van wegvlucht. In plaats van te gaan scrollen, voel je het gevoel en de fysieke sensaties die deze teksten bij je oproepen. Je kijkt er dus niet van weg, hoe oncomfortabel ook. Klinkt dit nogal groots en zwaar in je oren, doe het dan in kleine stapjes. Doe het juist in kleine stapjes. Bereidheid is dan ook een vaardigheid die je helpt op de lange termijn.
Wat dit op de lange termijn doet, is dat je leert de verhalen van je verstand te doorzien en het bijbehorende ongemak aan emoties te dragen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker dit wordt – en ook hoe makkelijker het wordt om niet meer mee te gaan in het patroon. Bereidheid is dan ook een fundamentele skill die ik heb opgenomen in mijn coaching traject, die je jezelf stap voor stap kunt aanleren. Wat me meteen bij het tweede element brengt:
Tijd
Bad vibes? We don’t want them. Heel veel coaches zullen je doen geloven dat je nare gevoelens moet vermijden en negatieve overtuigingen over jezelf moet bestrijden met positieve gedachten. Er bestaan tal van ’trucjes’ die ervoor zouden moeten zorgen dat je binnen zoveel dagen of zelfs minuten een niet-helpend patroon kan doorbreken.
Maar, zoals met alles wat waardevol is, is het ook zo dat je een negatieve overtuiging over jezelf niet in 1 keer doorbreekt – dit is gewoonweg onmogelijk. Dat komt onder andere omdat het bijbehorende patroon zich op allerlei manieren in je leven laat zien – bijvoorbeeld in je werk, maar ook in relaties tot je partner, je vrienden en in de relatie die je hebt met jezelf.
Ook al doorzie je een patroon helemaal, dan nog is het eigenlijk ‘afwachten’ op een volgende situatie waarin het patroon weer opduikt. En wanneer dat gebeurt, vraagt het weer om – ja, daar is ‘ie weer – bereidheid om niet in het patroon mee te gaan. Op deze manier zou je kunnen zeggen dat het proces van een patroon doorbreken eigenlijk ‘als vanzelf’ gaat. Het leven gooit vanzelf wel weer een uitdaging op je pad. Daar hoef je dan weer vrij weinig voor te doen ;-).
Coaching bij niet goed genoeg zijn
Merk je dat je continu bezig bent met of je wel goed genoeg bent? Ben je vaak hard aan het werk, zonder dat je er op wat voor manier dan ook de vruchten van plukt? Blijf je steeds maar tegen ditzelfde patroon aanlopen? Coaching kan je helpen om ruimte en overzicht te scheppen. Als coach loop ik graag een stuk met je mee, en help ik je weer de richting in het leven te vinden die goed en krachtig voelt. Boek vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek om de eerste stap te zetten.