Nieuws

Had mijn hoofd maar een uitknop!

Waar zit toch die uitknop in mijn hoofd?!

In mijn coaching loop ik met veel verschillende klanten. Stuk voor stuk zijn het waardevolle, lieve en oprechte mensen. Ze hebben ieder hun eigen dromen, doelen en ideeën waarmee ze de wereld een stukje mooier en betekenisvoller willen maken.

Eén ding hebben ze helaas ook gemeen: ze hebben allemaal de pech dat hun hoofd niet meewerkt. Angst, somberheid, paniek, dwanggedachten en chaos in het hoofd (of een mooie mix van al deze zaken) weerhouden hen ervan om het leven te leven dat ze éigenlijk willen leven.

In plaats van fijne, motiverende en positieve gedachten, gonst er een constante negativiteit als een gestrest bijennest door hun hoofd.

Dat klinkt ongeveer zo:

Kon ik die knop maar omzetten!

Klanten komen in eerste instantie vaak bij mij met de vraag of ik hen kan helpen ‘de knop om te zetten’ in hun hoofd, zodat die negatieve gedachten eindelijk een keertje ophouden.

Ik moet dan altijd een beetje lachen. De eerste mens die zo’n knop in zijn hoofd heeft, moet ik namelijk nog tegenkomen (ben jij zo iemand? Mail me!).

Het hoofd is nu eenmaal een negatieve pruim. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 40.000 gedachten per dag, waarvan er 70% negatief geladen is. Dit is een biologisch gegeven. Kamp je met mentale klachten, zoals stress, somberheid, een angststoornis of een depressie? I hate to break it to you, maar dan ligt dat percentage nog hoger.

Negatieve gedachten zullen altijd blijven bestaan

Daarbij komt het feit dat het brein gedachten produceert net zoals een mond speeksel produceert. Dit is nu eenmaal wat ‘n hoofd doet. En nee, daar zit geen uitknop op!

Ho, stop, niet wegklikken! Als je dacht dat deze blog een wel erg depressieve wending kreeg, ben je nu op het keerpunt aangekomen waar het weer leuk wordt 😉

Eerste hulp bij een negatief hoofd

Ondanks dat die uitknop niet bestaat en gedachten altijd blijven komen, sta je niet geheel machteloos wanneer je de trotse bezitter bent van een negatief hoofd. Je kunt niet beïnvloeden welke gedachten er opkomen maar je kunt weldegelijk invloed uitoefenen op de aandacht die je schenkt aan deze gedachten. Op die manier blijft er veel (mentale) ruimte over om je te richten op zaken waar je je veel liever mee bezighoudt. Zoals dat ene idee, dat project, die droom of dat doel dat je graag wil verwezenlijken.

Je hoofd als radio

Een metafoor die ik graag gebruik om dit concept te verduidelijken, is de volgende: Je kunt je hoofd zien als een transitieradio waar twee knoppen op zitten: een kapotte uitknop en een ‘bereidheidsknop’.

Over de kapotte uitknop heb je geen controle. De hele dag door tettert de radio van alles en nog wat de ether in: van positieve liedjes tot negatieve, angstaanjagende berichtgeving over alles wat er verkeerd gaat in de wereld. Als je die berichtgeving heel serieus neemt, wordt je vanzelf wel bang! En dat terwijl er op dat moment eigenlijk niets aan de hand is…

Je kunt ervoor kiezen om uit alle macht op de uitknop te smashen om de radio stil proberen te krijgen. Maar met een uitknop die niet werkt, lijkt dat me verspilde moeite.

Je kunt er ook voor kiezen om aan de andere knop, de bereidheidsknop te draaien. Met deze knop bepaal je in hoeverre jij bereid bent om de radio te laten blaten, terwijl jij je ondertussen richt op belangrijkere zaken dan alles wat er uit de speakers komt.

Denk jij dat jij bereid zou zijn om de radio te laten voor wat ‘ie is? 

Leer zelf aan de knoppen draaien

Wil je alle vaardigheden leren die jou helpen om voor eens en voor altijd uit de greep van je negatieve gedachten te komen? In mijn programma Coaching in de buitenlucht gaan we hiermee op een praktische, effectieve manier mee aan de slag. KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA COACHING IN DE BUITENLUCHT

PS: Denk jij nu aan de hand van bovenstaand voorbeeld: ‘Wat een slap advies! Zomaar mijn gedachten laten ratelen? Dat voelt echt als opgeven!’ Dan ga ik juist graag met je in gesprek! Stuur me een berichtje, dan hebben we het er over.

Foto via Unsplash.com

06 24 34 29 32