Nieuws

Ga lekker in je zwakte staan

Je hebt het vast wel eens gelezen op internet, gezien op tv of gehoord bij een training over een onderwerp als vitaliteit of motivatie (of iets in die trant). De leus ‘In je kracht staan’.

En als jij een beetje zo bent als ik, begint het nu spontaan bij je te jeuken. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg bij deze uitspraak allerlei associaties in mijn hoofd van zweverige yogamensen en hippe managers met hysterische stropdassen met als LinkedIn-titel ‘chief happiness officer’.

Niet echt iets waar je op zit te wachten als je niet zo lekker in je vel zit.

Maar wat moet je dan als je je al een hele tijd somber, eenzaam, negatief, gestrest en/of futloos voelt? Moet je dan niet gewoon wat harder je best doen, positiever denken, ‘meer in je kracht gaan staan’?

Er is zeker een tijd en een context waarin al deze dingen heel nuttig zijn en voor je werken. Maar soms zijn ze niet toereikend, omdat je 1 hele belangrijke stap overslaat.

Namelijk: kijken naar de wijsheid in je somberheid, eenzaamheid en futloosheid.

Snel van je stress, angst en onzekerheid afkomen: kan dat?

Nu is het onze menselijke neiging om alles wat vervelend is z.s.m. te verwijderen, weg te poetsen, op te lappen of te maskeren (logisch!). Maar als ’t gaat om emoties, stress, gedachten en dat soort ongrijpbare zaken, zie je keer op keer weer dat het niet werkt om die zo snel mogelijk op te willen ruimen.

En weet je wat er gebeurt als we onze angsten, somberte, besluiteloosheid zo snel mogelijk willen opruimen?

Dan ontstaat er schaamte.

En schaamte zorgt dat we nog verder uit verbinding raken met onszelf (da’s dus precies de kant die je niet op wilt gaan als je je beter in je vel wilt voelen).

Schaamte zegt dat hoe we zijn niet goed is en dat we ons niet zo mogen vertonen aan de wereld (even daar gelaten of het gedrag wat je vertoont wel of niet voor je werkt, is ook heel belangrijk om naar te kijken, maar in deze context is dit écht pas stap 2).

Door schaamte blijf je vasthouden aan vaste plaatjes over jezelf, die eigenlijk allemaal neerkomen op er is iets mis met mij en dat moet stante pede gefixt worden.

I call BS.

Maak pijn je bondgenoot

Bij de methode die ik veel inzet tijdens de coaching – ACT – zeggen ze zo mooi ‘Maak van je pijn je bondgenoot’ en ‘In je angst ligt je verlangen verstopt’.

Ik heb van mijn eigen coach geleerd ‘Lijven liegen nooit’. Een lichaam (ja, ook dat van jou) is super slim, en geeft signalen niet voor niets aan.

Waar dit voor een groot deel op neerkomt, is het volgende: Voordat je gaat starten met ‘fixen’ – en voordat je als een verkrampte blije jojo al je gedachten gaat zitten ombuigen – kijk éérst eens naar datgene wat er schuil gaat onder je schaamte.

Als je dit stuk helemaal durft te zien zoals het is, zal dat hele ‘fix’-stuk wat erna komt een stuk eenvoudiger en leuker worden. Zal het veel meer uit jou komen, in plaats van dat je weer een plaatje gaat nastreven dat de maatschappij voor je bedacht heeft. Zo. Lucht op toch? Hoef je ook niet meer naar die ‘in je kracht staan’-training.

Kom in beweging

Heb ik je interesse gewekt? Vind je dit wellicht nog wat ingewikkelde materie, maar merk je ook dat het jou wel eens zou kunnen helpen in het verminderen van je klachten? Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvende, gratis kennismakingswandeling. Binnen een half uurtje kom je erachter welke stappen je concreet kunt zetten om lekkerder in je vel te zitten.

En geen zorgen: ik laat m’n yogamat en blije eikel-stropdas thuis. Beloofd.

Foto header: Nick Fewings via Unsplash

06 24 34 29 32