Nieuws

Even niks

Coaching in de buitenlucht

Leestijd: 2 minuten

Even niks

“Ik kan me eigenlijk geen moment herinneren waarin ik écht kon ontspannen. Eigenlijk ervaar ik altijd een gevoel van angst, van paniek. Alsof er ieder moment iets mis kan gaan. Terwijl daar helemaal geen reden voor is… Maar toch heeft het me in zijn greep.”

Ik zit met mijn klant op een bankje aan de waterkant. Ze heeft mij ingeschakeld omdat ze meer ontspannen wil leven. Ze wil haar leven niet meer zo laten beheersen door haar paniekerige gedachten, iets waar ze al een lange tijd last van heeft. Gedachten die haar belemmeren om rust te nemen. Gedachten die haar behoorlijk in de weg zitten.

Een traject bij de psycholoog heeft haar doen inzien hoe haar belemmerende gedachten in haar hoofd ontstaan. Ze weet nu ook waar die gedachten vandaan komen.

Maar of dit haar probleem heeft opgelost? Nou, nee… Die constante staat van paraatheid zit nog steeds in haar hoofd en in haar lijf.

Man, wat maakt dat haar moe.

Op een bankje

Daarom zitten we nu hier, op dit bankje. Het is een prachtige ochtend, begin maart. De zon wint aan kracht en overal om ons heen ontluikt de lente.

En zij zit vast in haar eigen web van gedachten en emoties. Met een frons in haar voorhoofd kijkt ze star naar het water. De lente ontgaat haar volledig.

Ik vraag haar wat ze wil.

“Niks”, zucht ze. “Ik wil niks. Ik wil niet meer vechten tegen die gedachten. Ik ben er zo klaar mee”.

Ik stel voor dat we dan stoppen met vechten.

Even sluit ze haar ogen, en een diepe zucht volgt. Dan blijft het stil. Voor het eerst sinds ik met haar werk, zie ik een teken van ontspanning op haar gezicht verschijnen.

Dus daarom doen we nog even niks. Eindelijk mag ze gewoon even ‘zijn’ en hoeft ze niet te vechten, niks te fixen. Een belangrijke stap op weg naar meer rust en vertrouwen. Precies wat ze wil.

Hoe stop je met het vechten tegen je hoofd?

Als je stopt met vechten tegen je gedachten, als je stopt met het wegduwen van gevoelens, geef je jezelf de ruimte om uit de vicieuze cirkel van angst en paniek te komen. Door jezelf de ruimte te geven, word je minder streng voor jezelf.

De kern van het probleem is alleen dat we die vervelende, nare angsten zo snel mogelijk willen begrijpen en vooral uit ons leven willen bannen:

Het constante denken en malen en gespannenheid in het lijf die hierbij hoort, maakt ontzettend moe. Het is een vicieuze cirkel waar je nooit uit gaat komen.

De meest doeltreffende manier om hieruit te komen zit ‘m niet in nog meer denken, of nog meer strategieën toepassen. Het zit ‘m in doelgerichte actie.

Wanneer je de volgende keer opgeslokt lijkt te worden door strenge gedachten, is het de kunst om regelrecht tégen de richting in te lopen waarvan de strenge tante in je hoofd je zegt dat je moet lopen.

Dus wanneer je hoofd je vertelt dat je nóg harder moet werken, nog harder je best moet doen, nog meer angst moet hebben voor Dat Ene Ding…

Ga de natuur in.

Ga wandelen.

Zoek de stilte op.

Vertraag.

En je zult zien dat de ontspanning (en daarmee vaak ook een stukje van de oplossing) vanzelf komt.

Durf jij het aan om ‘even niks’ te doen?

Bekijk hier hoe ik jou daarbij kan helpen.

06 24 34 29 32