Nieuws

De reden waarom je rondjes blijft draaien in je hoofd

Heb jij grote (of kleine) verlangens, dromen en doelen, maar begin je er maar steeds niet aan om ze waar te maken? Wil je graag switchen van baan, voor jezelf beginnen, je baan opzeggen en een grote reis maken, je relatie verbeteren, beter voor jezelf zorgen, vaker nee zeggen… En neem je jezelf iedere dag/week weer voor ‘dat je het nu dan potverdorie écht gaat anders doen’? Waarna er vervolgens (weer) niks van terecht komt, waardoor er dagen, weken, maanden voorbij gaan waarin er niks gebeurt, waardoor jij vervolgens jezelf een enorme loser vindt omdat je dat verlangen, die droom, dat doel maar niet van de grond krijgt?

Heb ik je aandacht nog? Mooi. Want waar bovenstaand verhaal op neer komt, is zelfsabotage. Het is rondjes draaien in je hoofd, zonder dat je daadwerkelijk in actie komt.

Ik weet hoe ontzettend frustrerend het is als je jezelf steeds (onbewust) saboteert. Het zuigt energie, en het maakt de relatie met jezelf en de wereld om je heen er niet beter op.

Zelfsabotage

Zelfsabotage, en de schaamte die er vervolgens uit voortvloeit, zijn sneaky motherfuckers die je het leven zuur kunnen maken. Wanneer je zelfsaboteert, neem je je eigen niet-helpende gedachten (lees ook: herinneringen, toekomstbeelden, ideeën of opvattingen) over jezelf of de wereld aan als de waarheid.

Een paar voorbeelden van zelfsaboterende, of niet-helpende gedachten:

Dit zijn gedachten die ervoor zorgen dat je geen actie onderneemt, waardoor je je al voor een langere periode verdrietig, woedend, eenzaam of beschaamd voelt. Oftewel: je leidt geen waardevol leven. Kleine side note: Hoe zo’n waardevol leven er in de realiteit uitziet, is contextafhankelijk, oftewel, dat ziet er voor iedereen anders uit (de nr. 1 reden dat een traject bij mij altijd helemaal over jou gaat en dit per sessie op jou is afgestemd.)

Wat wél algemeen geldt, is dat zelfsabotage 1 van de grootste redenen is waarom je dromen niet uitkomen, waarom jouw idee nooit het levenslicht ziet en waarom je niet in actie komt, ‘een ok’ leven leidt, maar ondertussen rondloopt met een geniepig, benauwend gevoel van ‘is dit het nou?’. En dat gevoel, dat vreet je langzaam maar zeker op. Als je dit herkent, weet je waar ik het over heb.

Zelfsabotage doorbreken

Natuurlijk hoéf je niets te veranderen aan je leven. Je bent het helemaal niemand verplicht om dingen anders te doen, om te stoppen met bepaalde dingen of juist te starten met een andere manier van leven.

Maar merk je nu dat je vanuit jezelf (!) ontzettend graag iets wil doen, maar lukt het steeds maar niet? Komen er dan vervolgens iedere keer weer negatieve gedachten op, die je een rotgevoel van moedeloosheid en stress geven? Dan kan het zomaar zijn dat je té veel vasthoudt aan gedachten of opvattingen over jezelf of over de wereld, die niet (meer) voor jou werken.

Als je dit wil veranderen, dan heb ik goed nieuws. Want je kunt er daadwerkelijk vanaf komen. En ja, dit kan een levenslang proces zijn. En nee, dat hoeft niet zo zwaar te zijn als het klinkt. Vergelijk het met gezond leven – als jij gezond oud wilt worden, dan zul je er een gezonde leefstijl op na moeten houden met gezond eten, voldoende beweging, voldoende slaap en een gezonde manier van stressmanagement. Niet voor 1 maand of alleen tijdens het traject dat je met je personal trainer doorloopt, maar je hele leven lang. Zo zit het ook met mentale gezondheid: op de lange termijn blijvend de juiste keuzes maken die ervoor zorgen dat je je goed in je vel voelt.

Wil jij NU een start maken aan een betere mentale gezondheid? Wil je weer het gevoel hebben dat je een keuze hebt in het leven, dat je jezelf kunt vertrouwen en dat je stappen kunt zetten die goed zijn voor jou? Trek aan de bel en praat erover met een vriend, familielid, huisarts of schakel een coach in die hierin gespecialiseerd is. Want het leven is echt te kort om jezelf zo in de weg te zitten.

06 24 34 29 32