Nieuws

Maken je gedachten de realiteit?

Bepalen je gedachten hoe je de realiteit ervaart? Ergens is dat waar. En ergens ook weer niet.

Waar ’t ‘m in zit, is dat wij als mens eigenlijk maar 1 ding willen, en dat is controle. Controle is gewoon super chill.

Denk je maar in: hoe fijn is het als je alles precies naar je hand kunt zetten? De zon schijnt altijd, je hoeft nooit meer te werken, je wordt nooit ziek, iedereen houdt van je en je wint elke race die je loopt.

En dan heb je nog de opvatting ‘Als je uiteindelijk maar hard genoeg ergens in gelooft, zal het zich manifesteren’.

Tsja.

En het wordt nog wat complexer als je je bedenkt dat die drang naar controle ons dus heel veel goeds heeft opgeleverd. Kijk maar naar de vooruitgang die we als mensheid geboekt hebben in de, pak ‘m beet, afgelopen 20 jaar in allerlei disciplines.

Maar het leven is natuur. En natuur is sóms een rechte weg. En meestal is het een kronkelweg met dwaalsporen, hobbels en kuilen. Hoe hard je ook wenst dat die hobbels en kuilen er niet zitten. Hoe positief je ook probeert te denken.

En toch proberen we – door met onze gedachten de uitkomst te controleren – met alle macht die kronkelweg te bewerken tot een gladde asfaltweg.

Gedachte-gebeurtenis of Gebeurtenis-gedachte?

Gijs Jansen geeft in zijn nieuwe boek (gratis te downloaden, Google maar even) een mooi voorbeeld hierover. Hij schrijft: ‘Kun jij uitleggen hoe een aardbei smaakt als je nog nooit een aardbei hebt gegeten?’

En de beste man heeft een punt. Want als je erover na gaat denken, zou je de aardbei hoogstens kunnen omschrijven in kleur, geur en smaak. Maar écht weten hoe ‘ie smaakt, weet je pas als je een hap neemt. En de hap, dat is het doen, de ervaring (waar ik, als je hebt opgelet :-P, ik het in mijn coaching ook vaak over heb).

Vervolgens zul je daar allerlei gedachten bij krijgen zoals ‘Wat een zure krengen’ of in een positievere uitkomst: ‘Poh, lekkere aardbei’.

Wat je met dit simpele voorbeeld ziet, is dat de ervaring (de gebeurtenis) eerst is en de gedachten daar direct op volgen.

Kanttekening: je gedachten hebben wel invloed op hoe jij de gebeurtenis interpreteert. Oftewel: jij gelooft bepaalde dingen en daarom ervaar je iets zoals je het ervaart.

Als jij gelooft dat het leven zwaar en oneerlijk is, dat je altijd hard moet werken en dat voor niks de zon op gaat – om maar wat dingen te noemen – dan zul je het leven door die bril ervaren.

Maar als we jou nu even uit dit hele verhaal wegbliepen, dan is het leven gewoon het leven, zoals het is. Met of zonder jouw opvattingen, overtuigen en verwachtingen (gedachten dus) erover.

Het leven zelf kun je niet veranderen. Je gedachten ook niet.

Waar de winst zit, is in welke plek je je gedachten geeft in hoe je de wereld ziet. Maakt jouw verstand de dienst uit? Of sta je open voor de ervaring?

Het kan makkelijker

Heel hard wensen dat iets anders moet zijn dan het is, is het ontkennen van de realiteit. En dat is echt zonde van je tijd en energie. Het kan dus simpeler. Door gewoonweg datgene uit te proberen waar je zo naar verlangt.

Door echt eens stil te staan bij wat je nu daadwerkelijk voelt bij die ene pijnlijke gebeurtenis, ook al roept je verstand dat je niet zo moet zeuren en je er nu echt overheen moet zijn.

Of door een klein stapje te nemen in de richting van je droom, ook al roept je verstand dat je het toch nooit wat gaat worden met jou.

En ja, dat betekent dus dat je pas écht weet hoe iets is, als je het gaat doen. Zoals Jansen zegt: ‘Richt je vooral op de ervaring zelf, je gedachten lopen daar vanzelf wel achteraan’.

Sprankelt dit een beetje hoop bij je? Wil je nu eindelijk eens starten met leven op een manier die beter bij je past, of juist stoppen met gedrag dat je niet meer dient? Of roept jouw verstand nu direct ‘jaaaa maar bij mij zit het anders!’?

In alle gevallen nodig ik je graag uit voor een wandeling in het Goudse Hout. Tijdens een wandeling in dit mooie natuurgebied help ik je om het onderscheid te zien tussen realiteit en gedachten. Zónder dat je jezelf hierbij de grond inpraat (yup, gedachten zijn echt sneaky bastards). Hierdoor gaat het leven weer voor je werken, in plaats van tegen je. Klinkt dat goed voor je? Dan zie ik je snel! :-).

Foto omslag: Oliver Hale via Unsplash.com

06 24342932