Nieuws

Je bent niet op zoek naar rust

Ik hoor ‘m ZO vaak in mijn praktijk: coachees die opzoek zijn naar rust. Hun doel met de coaching is om zich minder zorgen te maken, minder druk te maken, minder stress te hebben, minder prikkels binnen te krijgen… Of een variant hierop. Coachees zeggen dan bijvoorbeeld “Kon ik nu maar 3 maanden op een tropisch eiland gaan zitten, met niemand om me heen, zodat ik eindelijk even tot rust kan komen.” En geloof me, ik ben de laatste die je tegenhoudt om een enkeltje Malediven te boeken. Tenminste, als dat daadwerkelijk is wat je wilt.

Maar, zoals bij vrijwel alles in het leven, is er 1 grote ‘maar’. Als we gaan kijken naar het verlangen (de vraag achter de vraag) van mensen die graag rust in hun leven willen hebben, dan gaat het, in ieder geval bij de meesten, uiteindelijk niet alleen om het verkrijgen van die rust.

Rust in je hoofd?

Rust in je hoofd hebben, is misschien wel het tegenovergestelde van hoe het op dit moment voor je voelt: chaotisch, stressvol, onzeker, angstig of paniekerig. Daarmee lijkt rust in je hoofd een heel aanlokkelijke oplossing om je weer goed te voelen: de rust waar je zo naar verlangt, staat lijnrecht tegenover het gevoel waar je op dit moment mee rondloopt. Maar als je door die verleidelijkheid van het beeld ‘rust in je hoofd hebben’ heen kunt kijken, zie je de crux van het hele verhaal: ‘Rust in je hoofd’ is slechts een stukje van de puzzel.

Waar je eigenlijk naar opzoek bent

Goed, laten we dan toch even voor die rust gaan.

Stel dat jij na het lezen van deze post opeens een gevoel van totale rust krijgt. Precies die hoeveelheid rust waar jij naar verlangt. Je voelt je goed in je lichaam, je hoofd is helder en je agenda is te overzien.

Wat zou je anders gaan doen, als je die rust had? Waar zou je direct mee stoppen, of waar zou je mee willen beginnen? Hoe zou je je anders gaan gedragen bij vrienden of familie?

Je antwoorden op deze vragen, vormen het antwoord op datgene waar je naar opzoek bent.

Het kan best wat van je vergen om tot de juiste antwoorden op deze vragen te komen. Om nog maar niet te spreken van een streng verstand wat ertussen kan springen met uitspraken als ‘maar dat kan helemaal niet’ of ‘dat is veel te hoog gegrepen’. Werken met een coach die gespecialiseerd is om jou hierbij te begeleiden, kan uitkomst bieden. Misschien spannend, maar het wel 100 procent waard.

06 24 34 29 32