Nieuws

Hoe ga je om met een moeilijke situatie?

Op het toilet in mijn vorige woning hing een motivatiebord aan de muur. Het was een, door mijn aanstaande, geDIY’t houtje-touwtje-raamwerk, waar ik met mini wasknijpertjes vakkundig allerlei mooie kaartjes aan had opgehangen. Ieder kaartje bevatte een mooie spreuk of tekst over ontspannen, zelfliefde, compassie, de natuur en andere mooie dingen des levens. Zo konden ik (en iedereen die bij ons over de vloer kwam) al toiletterend geïnspireerd worden.

Afijn. Op dat bord hing 1 kaartje wat ik zelf had uitgeprint. Volgens mij had ik ‘m ooit op Facebook voorbij zien komen. Dus dan moet het wel waar zijn, niet? 🙂 Op dat kaartje stond:

Er komt pas verandering als je stopt met verzetten tegen wat is.

En ook al is het jaren geleden dat ik dat kaartje op m’n bord geprikt had, in mijn ogen is het nog steeds DE eerste stap die je moet zetten als je los wil komen uit een moeilijke situatie. Maar hoe werkt dat nu precies?

De shitlijst

Iedereen krijgt in het leven te maken met dingen die wij als mensen bestempelen als naar en vervelend. Ik heb het over dingen als:

Deze lijst is eigenlijk vrij eindeloos, omdat er voor iedereen weer andere punten op zullen staan die zorgen voor pijn. Maar wat het ook is, je gaat onvermijdelijk een keer ‘in de poep trappen’.

De vraag is: hoe ga je nou om met dit soort dingen?

Aangezien we dit niet leren op school (wat best wel frappant is, maar dat is weer voer voor een ander blog), is het voor veel mensen een raadsel hoe je nu precies omgaat met dit soort dingen. Mezelf incluis. Daarom heb ik er mijn werk van gemaakt om dit uit te zoeken. Kun jij lekker van meeprofiteren, dus lees vooral verder zou ik zeggen :-).

Recht op je pijn

Het allereerste wat ik je hierover mee wil geven, is dat je ALLE recht hebt op de pijn die onvermijdelijk bij deze dingen komt kijken. Of het nu gaat over iets ‘relatiefs’ kleins of iets levens veranderend groots. Ik ben echt de laatste persoon die als een blije positivo gaat lopen roepen dat alles met een reden gebeurt en je dingen van de zonnige kant moet zien, en ik zou het jou zeker ook niet aanraden om dit te doen.

Want dat is dus in mijn optiek keihard negeren wat er is.

Weet je wat ook negeren is?

En ook met het bovenstaande rijtje is NIKS mis (nee, echt niet). Mits dit in lijn ligt met hoe jij graag wil leven.

Het enige wat ik je hierin wil meegeven, is om eens na te denken over hoe jij omgaat met de moeilijke shit van het leven. En of dit in lijn ligt met het leven dat jij het liefst leeft.

Snelle oplossing, beste oplossing?

We zijn geneigd om heel snel over onze pijn heen te razen, door het z.s.m. te willen oplossen, fixen. Dit werkt nu eenmaal in heel veel situaties heel goed:

En ook als je 1 of alle bovenstaande dingen doet, is dat je groot recht. Je HOEFT namelijk niks te veranderen aan je leven.

Maar als je merkt dat je dit doet om een bepaalde leegte op te vullen of een pijn te verdoven, dan wil ik je uitnodigen om éven stil te staan en te kijken naar wat het nu is dat er mist in je leven.

En ja dat kan fucking vervelend en eng zijn. Waarschijnlijk zal ook je verstand zich direct melden, en je om de oren slaan met opmerkingen over – bijvoorbeeld – dat je niet zo moet zeiken en iemand anders het erger heeft, en je wijzen op quick fix oplossingen zoals in de rijtjes hierboven staan.

Stop met vechten en kijk je shit aan

Ik heb geen idee wat voor beeld ik nu in je hoofd prent met de bovenstaande titel (sorry als het wat onsmakelijk is). Maar weet dat het kunnen accepteren (=NIET hetzelfde als opgeven of berusten) van de moeilijke situatie, de eerste stap is om ermee om te gaan en verder te komen in het leven.

En eigenlijk is dat hele ‘accepteren’ helemaal niet zo moeilijk of eng. Want – en deze is voor de perfectionisten onder ons – je hoeft echt niet in 1 keer je hele angst of verdriet te ~omarmen~.

Ook als je al een kléin beetje die deur richting acceptatie op een kier kunt zetten, is dat al winst.

Als je kunt kijken naar wat er is (al is het maar door je oogharen van 1 oog) en hier niet van wegkijkt, kun je het zien voor wat het is. En pas als je ziet wat er is, kun je er iets mee gaan doen. Ik kan ’t niet platter slaan dan dit.

Maar OMG, wat kan dit dingen in werking zetten. Want het goede nieuws is dus, dat je soms ná het aankijken van je shit een wereld vol mogelijkheden ligt. Als je je weerstand, je verzet opgeeft, als je de strijd staakt met al die nare gedachten en gevoelens dan komt er ruimte voor nieuwe gedachten en acties, die jou wél verder helpen in het leven.

En weet je, zelfs als er géén acties uitkomen, is dit ZO’n fucking bevrijdend gevoel. Misschien wel het mooiste wat je jezelf kunt geven.

Ik heb het al heel wat keren met eigen ogen mogen aanschouwen bij mijn klanten.

Het onder ogen durven komen van de situatie zoals ‘ie is, is het zo ontzettend waard. Verder dan dit ga ik je niet lopen overtuigen. Oké, misschien nog 1 ding wat ik erover kwijt wil: Het zou je leven zomaar eens een andere wending kunnen geven.

‘Er komt pas verandering als je stopt met verzetten tegen wat is’.

Het leven zit vol tegenstrijdigheden, en dit is er eentje van 🙂

Zelf aan de slag?

Wil je zelf eens meemaken wat dit voor jou kan betekenen? Loop je vast in het leven, voel je je al een tijdje ‘blugh’ en heb je het gevoel dat er veel meer in het leven zit voor jou? In een vrijblijvend, gratis gesprek help ik je graag om helder te krijgen wát het nou precies is wat jou tegenhoudt en wat je als eerste kunt doen om over die hobbel heen te komen.

06 24 34 29 32