Nieuws

De vraag die niemand stelt

Als het aankomt op het aanpakken van (mentale) klachten die gaan over onszelf, willen we vaak niets liever dan dat de klacht verdwijnt:

Onze somberte, vermoeidheid of angst moet z.s.m. het pand verlaten. Onze slechte gewoonten moeten uitgeroeid en geëlimineerd worden. We moeten op dieet, of op assertiviteits- of mindfulness training. Oftewel: datgene waar we last van hebben, mag er niet zijn en moet vooral zo snel mogelijk opgelost worden.

Niets voor niets

Van mijn eigen coach leerde ik: Mensen doen nooit iets voor niets. En dat geldt ook voor ‘slechte’ gewoontes. Ergens in je leven heb je deze gewoontes opgedaan. En alhoewel ze je op dit moment in de weg zitten, hebben ze je ergens op een punt in je (vroege) leven ontzettend geholpen.

Als een gewoonte ontzettend lastig is om te veranderen, komt dat omdat het je op een bepaalde manier nog veilig houdt. Wellicht klinkt het volgende best wel gek, maar misschien herken je jezelf er wel in:

Oftewel: je gedrag dient een functie. En die functie, dáár wordt veel te snel overheen gestapt. Je wil iets wegpoetsen wat onbewust nog heel belangrijk voor je is. Dit kan trouwens ook zomaar de reden zijn waarom je laatste dieet mislukte en de tips uit je anti-stress cursus in de praktijk niet voor je werken.

Ont-schaam je klacht

Daarom ben ik groot voorstander van éérst inzoomen op hetgeen waar je last van hebt. Niet met een boze blik, maar met eentje van interesse en compassie. Dit is het ont-schamen van je klacht.

Wat je zelf kunt doen

Stel, je bent heel vaak bang en je hebt hier last van. Vraag jezelf dan eens af: ‘hoe is het om bang te zijn?’. Blijf hierbij weg uit oordeel (door te zeggen: ‘het is verschrikkelijk/onhandig/irritant’ etc.). Maar ga écht eens onderzoeken hoe de angst in je lijf voelt, en welke beelden en teksten bij je opkomen. Blijf er gewoon bij. Zonder dat het anders moet. Zonder dat het weg moet.

De antwoorden die volgen, bevatten altijd waardevolle informatie over waarom je doet wat je doet. En dat maakt de weg vrij om op een constructieve, liefdevolle manier je gedrag te veranderen – áls het al veranderd moet worden.

Coaching op de kern van je probleem

Als je graag iets in je leven veranderd wil hebben, maar je merkt dat je keer op keer terugvalt in dezelfde niet-helpende patronen, dan kan het zomaar zijn dat je te snel over je klacht heen wil stappen. Juist omdat je te snel wilt, blijft het zich in je leven manifesteren.

Coaching kan je helpen om te vertragen en stap voor stap naar de kern van je probleem te gaan. Als je dit doorziet, kan blijvende gedragsverandering op de lange termijn daadwerkelijk mogelijk worden. Tijdens een gratis kennismakingswandeling help ik je graag de eerste stap te zetten.

06 24 34 29 32