Als jij iemand bent die altijd heel hard werkt, perfectionistisch is en ook nog eens vaak in de pieker-modus zit, dan ben je geneigd om vaak ‘naar boven’ te kijken. Wat ik daarmee bedoel, is dat je in allerlei situaties – of dat nu op je werk of in je privéleven is – jij als eerste ziet wat er mis is, waar het schort en waar het beter kan. Je ziet ook heel goed wié het allemaal beter kunnen. Misschien heb je zelfs als het ware ‘voelsprieten’ ontwikkeld, waarmee je als het ware aanvoelt wat er mist in een situatie of wat een ander nodig heeft.
Overigens, ook als je jezelf bestempelt als ‘gevoelig’, ‘introvert’ of ‘hsp’, dan zou je je ook zomaar kunnen herkennen in bovenstaande.
Context matters, baby!
Analytisch of probleemoplossend kunnen denken, je inleven in een ander en een drive hebben om jezelf en je omgeving te verbeteren: het zijn allemaal fantastische eigenschappen. Totdat ze niet meer voor je werken. Net als met alles, is ook hier weer de context leidend: Waarom doe je wat je doet?
- Zo kun je werken aan je zelfbeeld, omdat je dit volledig voor jezelf doet. Je wordt er daadwerkelijk op de lange termijn gelukkig van, en voelt aan alles dat dit voor jou bijdraagt aan een rijk, betekenisvol leven. Acties die hierbij horen zijn bijvoorbeeld iedere dag even intunen bij jezelf, iets kleins voor jezelf doen dat je blij maakt, of gewoon even helemaal niks doen omdat je hier zin in hebt. Het zijn duurzame acties, die niet gericht zijn op een overnight fix. Deze manier voelt vaak kalm, rustig en simpel aan. Je bent hierbij ook niet zo gericht op het resultaat, maar meer op het proces.
- Of je kunt werken aan je zelfbeeld, omdat je op die manier paradoxaal genoeg niet hoeft te kijken naar de stukken in je leven waar je daadwerkelijk iets mee moet. Het gedrag dat bij deze context hoort, is vaak vluchtig en gericht op de korte termijn, zoals het volgen van de zoveelste cursus of het kopen van self care producten.
Deze manier voelt vaak onrustig, gejaagd en gespannen aan. Het bevredigt niet, en je bent meer gefocust op het resultaat dan op het proces. Eigenlijk is het eerder weer een volgend item op je to-do lijstje dat je van jezelf moet afstrepen, dan dat het iets is wat je daadwerkelijk voor jezelf doet.
Nogmaals: met de voorbeelden bij het tweede punt hierboven is in de basis niks mis. Wees alleen eerlijk naar jezelf waarom je die cursus of die gezichtscrème eigenlijk zo graag wil hebben: is het omdat het iets aanvult, of iets invult?
Doe jet het omdat het je leven daadwerkelijk verrijkt, of is het zodat je op die manier lastige beslissingen of acties kunt uitstellen of uit de weg kunt gaan?
Coaching bij perfectionisme
In de coaching is er alle ruimte om te onderzoeken wat nu datgene is wat jou nu in de weg staat, waar je naartoe wilt en wat de concrete stappen zijn om daar te komen – en wat er voor nodig is om die stappen daadwerkelijk te zetten. Ik loop graag met je mee. Boek vandaag nog een gratis kennismakingswandeling om vrijblijvend te bepalen of mijn coaching bij jou aansluit,